ODVJETNIK SINDIKATA CROATIA AIRLINESA: / 'Predali smo žalbu Županijskom sudu, očekujemo pozitivnu odluku'

17.8.2018.
13:24
Davor Višnjić / PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Odvjetnik Sindikata ORCA Croatia Airlinesa Albin Hotić potvrdio je u petak da je taj sindikat uložio žalbu Županijskom sudu zbog presude kojom zabranjuje štrajk u Croatia Airlinesu (CA).

Županijski sud u Zagrebu je 9. kolovoza donio odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik - sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem. Na to ukazuje činjenica da je Sindikat ORCA odustao od daljnjih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora, stoji u obrazloženju suda.

"Takva odluka suda ne može proći na Vrhovnom sudu"

Hotić je za Hinu kazao da je u četvrtak ujutro uložio žalbu na presudu s osnovnim argumentom da je Županijski sud pogrešno ustvrdio da je sindikat morao popustiti od nekih svojih zahtjeva što je, smatra, potpuno krivo i nije utemeljeno na zakonu.

"Smatramo da takva odluka ne može proći verifikaciju na Vrhovnom sudu tj. smatramo da će Vrhovni sud, ukoliko bude poštivao zakon i Ustav, preinačiti tu odluku i dozvoliti štrajk tj. utvrditi ga zakonitim", rekao je.

Ispoštovati rok ili odmah ići u štrajk?

Pojašnjavajući proceduru Hotić je rekao da će sada nadležni sudac po jedan primjerak njihove žalbe uputiti Croatia Airlinesu na očitovanje koji trebaju u roku od osam dana napisati pismeno očitovanje na žalbu sindikata, mada to i ne moraju napraviti. Kada prođe rok od osam dana, spis se sa Županijskog suda šalje na Vrhovni sud a od dana kada dođe na taj sud on bi u roku od pet dana morao donijeti svoju odluku.

Ako Vrhovni sud donese odluku u korist sindikata, Hotić je rekao da tada sindikat može ponovno krenuti u najavu o organizaciji štrajka. Pojasnio je i da tu postoje dvojbe trebaju li ispoštovati rok od tri dana za najavu ili mogu odmah ići u štrajk.

"To ćemo odlučiti kada budemo vidjeli odluku Vrhovnog suda", kazao je. Smatra da za cijelu proceduru treba proći oko dva do tri tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali