'OVO JE OPASAN PRESEDAN' / Vodeća medijska odvjetnica o odluci koja je zapanjila javnost: 'Nikada sud nije napravio ovako nešto'

'Kad bi pravna stajališta izražena u toj odluci ipak opstala kao dio prakse naših sudova, bio bi to kraj slobode izražavanja u našoj zemlji', smatra odvjetnica Vesna Alaburić

23.9.2021.
14:58
Pixsell/Sanjin Strukic
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što je portal H-alter objavio serijal tekstova novinarke Jelene Jindre o radu Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i ravnateljici te Poliklinike Gordani Buljan Flander, potonja ih je tužila, a Općinski građanski sud u Zagrebu u utorak donio rješenje o privremenoj zabrani objavljivanja tekstova o spomenutoj Poliklinici te njenoj ravnateljici.

U rješenju Općinskog građanskog suda stoji da je izdavaču portala H-alter - Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu – izrečena privremena mjera zabrane objavljivanja "programskih sadržaja svih vrsta medija kojima se koristi protivnik osiguranja (…) u kojima s iznose informacije koje se odnose na dostojanstvo, profesionalni rad i profesionalna dostignuća predlagatelja osiguranja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Gordane Buljan Flander". Sudac je tu odluku donio “radi osiguranja nenovčane tražbine Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i ravnateljice Poliklinike", navodi se u rješenju.

Reagirali Tomašević, Obuljen Koržinek, HND...

U H-alterovom serijalu tekstova objavljenih u proteklih mjesec dana pod zajedničkim naslovom "Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?" kritički se propitivao rad Poliklinike i ravnateljice Buljan Flander iz perspektive djece i roditelja koji su doživjeli fenomen tzv. "otuđenje djeteta" u hrvatskom sustavu socijalne skrbi kroz njihova iskustava i svjedočanstva i o spomenutoj Poliklinici i njenoj ravnateljici. Posebnu pažnju privukao je deveti nastavak ovog serijala - intervju s pjevačicom Severinom Vučković, u kojem je opisala borbu za skrbništvo nad sinom Aleksandrom zbog kojeg je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pokrenulo postupak izvanrednog nadzora.

Rješenje suda izazvalo je konsternaciju ne samo u Hrvatskom novinarskom društvu i novinarskim krugovima. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je danas da će smijeniti Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te pokrenuti nadzor u toj ustanovi. Reagirala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazavši da joj je "neshvatljivo kako je moguće donijeti odluku kojom bi se nekome unaprijed zabranilo da o nečemu piše".

"Moje je mišljenje da svaki prijepor vezan za tekstove u medijima treba rješavati sukladno Zakonu o medijima. Na ovakav način zaustaviti, ako je točno to što se prenosi, novinara da dalje piše mi je potpuno neshvatljivo i ne mogu vjerovati da je utemeljeno na nekom propisu", izjavila je ministrica Obuljen Koržinek.

'To su tekstovi o temi od iznimnog javnog interesa'

A je li odluka Općinskog građanskog suda u Zagrebu pravno utemeljena ili je riječ o presedanu, upitali smo odvjetnicu Vesnu Alaburić koja se u svojoj odvjetničkoj praksi već dugi niz godina bavi i slučajevima kršenja medijskih i novinarskih sloboda.

"Ova zabrana je doista presedan. Nikada dosad sud nije nekom nakladniku zabranio objavljivanje svih budućih, eventualnih priloga o nekom pojedincu ili instituciji, bez obzira da li ti prilozi sadrže istinite tvrdnje, pravične komentare i informacije od javnog interesa. Određene privremene mjere moguće je donositi i u sporovima protiv medija, ali su takve mjere dopuštene, opravdane, svrhovite iznimno rijetko. Prije svega kad se radi o zaštiti tzv. stroge privatnosti.

Tekstovi Jelene Jindre o dr. Buljan Flander i njezinoj poliklinici ne spadaju u tu kategoriju medijskih priloga. To su tekstovi o temi od iznimnog javnog interesa. A za medijske priloge o tim temama granica slobode izražavanja je najšira. O tome i praksa našeg Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava sadrži jasna i nedvosmislena pravna načela. Na žalost, sudac koji je donio spornu odluku nije vodio računa o tim pravnim standardima", kazala nam je odvjetnica Alaburić.

'Ne sumnjam da će ova zabrana biti ukinuta'

Postavlja se i pitanje mogućih reperkusija ovog sudskog rješenja i po novinarstvo u Hrvatskoj i društvo u cjelini. Odvjetnicu Alaburić pitali smo što će biti ako ovakva sudska odluka postane praksom.

"Nimalo ne sumnjam da će ova zabrana biti ukinuta u žalbenom postupku, jer je sud počinio brojne propuste, pa je odluka i nezakonita i nepravilna. Kad bi pravna stajališta izražena u toj odluci ipak opstala kao dio prakse naših sudova, bio bi to kraj slobode izražavanja u našoj zemlji. Ta stajališta, naime, impliciraju da mediji nemaju pravo objavljivati informacije i komentare koji nekome škode. A škoditi mogu i istinite tvrdnje i opravdani negativni komentari, dakle sadržaji koji se u svakom  društvu štite kao temelj i jamac demokracije", kazala je Alaburić za Net.hr.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali