NATRAG U UČIONICE

ODUSTALI I NAJUPORNIJI: Zbog slabog odaziva prekinut štrajk i u srednjim školama

Nakon što su od štrajka odustali sindikati osnovnih škola i visokoškolskog obrazovanja, i srednjoškolski sindikat odlučio je u petak sa završetkom druge školske smjene obustaviti štrajk koji je započeo prošlog petka, tako da će se nastava normalno odvijati od subote, odnosno od ponedjeljka.

Glavni štrajkaški odbor Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske donio je na temelju ankete među članstvom odluku da od subote, 3. listopada,  srednjoškolske ustanove u kojima taj sindikat djeluje više neće biti u štrajku.

Iste zahtjeve adresirat će i novoj vladi

Odaziv članstva već je u četvrtak bio dosta nizak, prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u štrajk je bilo uključeno svega 26 posto radnika, ali su svejedno odlučili nastaviti štrajkati još do kraja petka.

Predsjednik sindikata Branimir Mihalinec izjavio je Hini kako su i njihovi najuporniji članovi, oni koji su najdulje ustrajali u štrajku, zaključili da nastavak više nema smisla, pa će svoju snagu i energiju, kaže, usmjeriti prema idućoj vlasti.

“Od svojih zahtjeva ne odustajemo, zahtjev za povećanjem plaća od četiri posto uputit ćemo i novoj Vladi”, poručio je Mihalinec.

FAKULTETI NASTAVLJAJU S RADOM: “Jeka ovoga štrajka ostat će u glavama”

Na proljeće očekuju povećanje plaće

Sindikat je u četvrtak poslao premijeru Zoranu Milanoviću prijedlog dodatka granskom Kolektivnom ugovoru u kojemu se uvodi novi članak kojim se, “zbog odgovornosti za rad u obrazovanju, predlaže dodatak od 4 posto na osnovnu plaću zaposlenika”.

Iz našeg je prijedloga jasno, kaže Mihalinec, da ne mislimo opterećivati proračun za 2016. godinu, ne mislimo opterećivati prva tri mjeseca kada se donose privremene financije, ali očekujemo povećanje plaće u travnju, kada će nova Vlada napraviti proračun za 2016. godinu.

Zajedno s ostalim sindikatima obrazovanja i znanosti u štrajku je sudjelovao i Sindikat Preporod koji je u petak obavijestio javnost da također prekida štrajk. Preporod je imao najniži odaziv, jer je u petak, po njihovu izvješću, štrajkalo svega 4,9 posto članova.

PROSVJETARI PRIJETE: Štrajk će početi 25. rujna i trajat će do ispunjenja zahtjeva

 

 

 

Povratak na Net.hr