ODVJETNIK OBJAŠNJAVA

ODŠTETA I MOGUĆI ZATVOR: Kakve posljedice čekaju krivce za trovanje salmonelom?

Nakon što je Hrvatsku potresao niz slučajeva hrane zaražene salmonelom, te nakon što je u listopadu petogodišnji dječak preminuo od posljedica trovanja tom bakterijom, postavlja se pitanje tko je za sve to odgovoran i hoće li netko snositi posljedice.

Splitski odvjetnik Vinko Ljubičić kaže da je riječ o kaznenom djelu protiv zdravlja ljudi, a odgovornost je pritom i kaznena i građanska. Odgovarati bi trebali i oni koji su proizveli, i oni koji su zaraženi proizvod pustili u promet, smatra odvjetnik Ljubičić i dodaje da bi trebao biti određen i zatvor za odgovorne kada se radi o smrtnom slučaju jer onda dolazi do opasnosti za vrlo širok krug ljudi, piše Slobodna Dalmacija.

PETEROČLANA OBITELJ SE ZARAZILA SALMONELOM, DJEČAK (5) UMRO: Pojeli su jaja iz uvoza, kupljena u trgovačkom centru

Solidarna odgovornost

Podsjetimo, dječak koji je preminuo od posljedica trovanja salmonelom zarazio se jajima kupljenima u Kauflandu, a uvezenima iz Poljske. Obitelj Vidović je stoga pokrenula građanski postupak za naknadu štete zbog smrti dječaka, ali i trovanja ostalih članova obitelji.

jaja u kartonu

“Odgovornost je i na osobi koja je proizvela i koja je pustila u promet proizvod, tzv. solidarna odgovornost. Kod smrtnog slučaja isključivo treba utvrditi uzročno-posljedičnu vezu između salmonele i smrtne posljedice. Također bi kod određivanja sankcije, u slučajevima smrti, trebao biti određen zatvor s obzirom na opasnost za vrlo široki krug osoba. Tu je količina kriminalne aktivnosti relativno velika jer može doći do širih razmjera zaraze. Ako su poduzete sve propisane mjere kod baratanja prehrambenim proizvodima prilikom proizvodnje i stavljanja u promet, onda se može govoriti o izostanku kaznene odgovornosti. Međutim, vrlo je teško govoriti da je u procesu proizvodnje i stavljanja u promet sve poštovano jer, da je zaista tako, izbjegla bi se posljedica”, istaknuo je odvjetnik Ljubičić.

OBDUKCIJA POTVRDILA SUMNJE: 5-godišnjak iz Bregane otrovao se poljskim jajima i umro od salmoneloze

Naknada štete obitelji preminulog dječaka

U slučajevima kada u kaznenom postupku dođe do oslobađanja proizvođača, dobavljača ili prodavača od krivnje, ipak je tu građanska odgovornost, za koju je potrebna naknada štete obitelji. Odvjetnik kaže da se u sudskoj praksi zaista i događaju dosuđivanja odštete, iako to ne nadoknađuje gubitak drage osobe.

ZATAŠKAN VELIKI SKANDAL: Ministarstvo objavilo koji je trgovački lanac prodavao piletinu zaraženu salmonelom

“Roditelji za smrt djeteta mogu dobiti po 250.000 kuna svaki, brat i sestra više od 100.000 kuna svaki, a pravo na naknadu imaju i djed i baka. Osim toga, tu su i materijalni troškovi pogreba te svi ostali troškovi nastali nakon tragedije. U opisanom slučaju su i svi troškovi liječenja i saniranja posljedica za zdravlje za ostale članove obitelji oboljele od salmoneloze”, rekao je Ljubičić i dodao da je za puštanje u promet proizvoda štetnih za zdravlje predviđena kazna zatvora od tri godine.

Odvjetnik Vinko LjubičićFoto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

‘Ako je štetnim proizvodom prouzročena teška tjelesna ozljeda ili je postojeća bolest pogoršana, krivac može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora. Ako je došlo do osobito teške tjelesne ozljede ili prekida trudnoće, može se dobiti od jedne do osam godina zatvora. U slučaju najteže posljedice, kada je štetnim proizvodom prouzročena smrt jedne ili više osoba, zapriječena je kazna od tri do 12 godina zatvora. Kod smrtne posljedice, kada je kazneno djelo počinjeno iz nehaja, propisana kazna je od jedne do osam godina zatvora’, piše Slobodna Dalmacija.

Kazne ovise i o tome jesu li propusti napravljeni namjerno ili iz nemara.

KREĆE MASOVNI NADZOR: Ove godine salmonela pronađena 67 puta, ali potrošači nisu znali!

 

Povratak na Net.hr