PRESUDA NAKON NIZA GODINA

ODLUKA VRHOVNOG SUDA: Mamić se mora ispričati zbog diskriminirajućih izjava o LGBT zajednici

Zdravko Mamić zbog svoje izjave da gej čovjeka ne može vidjeti kao člana reprezentacije, već samo kao “kao baletana, tekstopisca i novinara” mora se javno ispričati. Njegova izjava, prema preinačenoj presudi Vrhovnog suda, je diskriminirajuća, a sud zabranjuje svaku javnu izjavu koja za cilj ima poticanje na diskriminaciju.

Vrhovni sud zabranjuje svaku javnu izjavu koja za cilj ima poticanje na diskriminaciju. Odluka je to u preinačenoj presudi prema Zdravku Mamiću kojem je Vrhovni sud naložio i javnu ispriku zbog diskriminirajućih izjava prema LGBT zajednici u Hrvatskoj. Podsjetimo, Mamić je izjavio da u hrvatskoj reprezentaciji gejevi ne bi trebali igrati nogomet, jer gej čovjeka ne može vidjeti kao člana reprezentacije, već samo kao “kao baletana, tekstopisca i novinara”.

Odmah po zaprimanju presude o njoj su se oglasili Lezbijska organizacija Rijeka – LORI, Zagreb Pride, Domino i Centar za mirovne studije koji je pozdravljaju. “Uzimajući u obzir trenutni kontekst pojačanog diskriminatornog govora javnih osoba, naročito političara, kao i omalovažavanje ljudskih i manjinskih prava, posebno LGBT osoba i pripadnika manjinskih etničkih/nacionalnih skupina, ova presuda predstavlja snažan mehanizam zaštite od diskriminacije svih manjinskih i ugroženih skupna građana u Hrvatskoj”, stoji u njihovom priopćenju.

Dugotrajan postupak

“Ovom presudom Vrhovni je sud zacementirao visoki standard zaštite prava LGBT osoba, ali i svih drugih skupina građana, svih manjinskih grupacija u našem društvu, od svakog oblika javnog poticanja na diskriminaciju. S obzirom da se radi o presedanu i pionirskoj borbi za društvo bez diskriminacije u našoj zemlji, podnositelji udružne tužbe ovu presudu posvećuju svim borkinjama i borcima za ljudska prava. Koristite je za obranu od svakog poticanja na diskriminaciju!”, stoji u priopćenju udruga koje također upozoravaju na dugotrajnost postupka te na čekanje presude duže od pet godina.

Biseri za pamćenje: ‘Pun mi je ku*** vas…’

MAMIĆ ZAVRŠIO NA SUDU: “Ne smij mi se u lice jer ću ti golim rukama izvaditi grkljan!”

Povratak na Net.hr