UČINKOVITOST S DOBI BRŽE PADA / Hrvatska u petak donosi odluku o trećoj dozi? Vjerojatno će biti potrebna za većinu starijih, ali prioriteti su jasni

Zemlje EU-a za odluku o trećoj dozi nemaju formalno odobrenje koje se traži za svaku uporabu lijeka ili cjepiva

1.9.2021.
10:10
shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dok brojke zaraženih, hospitaliziranih i onih na respiratoru rastu iz dana u dan, cijepljenje u Hrvatskoj gotovo stoji na mjestu, premda je tek polovica odraslih primila prvu dozu, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći da se u petak očekuje odluka o cijepljenju i trećom dozom.

Treća doza namijenjena je zdravstvenim djelatnicima i korisnicima domova za starije, jer neka istraživanja govore da nakon šest i više mjeseci zaštita pada. Stav Hrvatske o tome kome će se preporučiti treća doza cjepiva očekuje se u petak, za kada je zakazan sastanak u Ministarstvu zdravstva, među ostalim i na tu temu, navodi dnevnik.

Sve ostaje na preporukama pojedinih vlada

No, činjenica je da je zasad samo Američka agencija za lijekove (FDA) dala zeleno svjetlo za treću dozu, dok Europska agencija za lijekove (EMA) tvrdi kako još nema dovoljno podatka za takvu preporuku, odnosno da nema dovoljno istraživanja koja bi potvrdila da je pad imuniteta toliki da je potrebno docjepljivanje, poglavito jer se ne zna kolika je stanična zaštita cijepljenih.

Drugim riječima, zemlje EU-a za odluku o trećoj dozi nemaju formalno odobrenje koje se traži za svaku uporabu lijeka ili cjepiva, pa zasad sve ostaje na preporukama pojedinih vlada.

Prioritet bi trebali biti necijepljeni

Većina zemalja zasad preporučuje cijepljenje trećom dozom samo za korisnike domova za starije. Jedno takvo ispitivanje imuniteta cijepljenih korisnika nakon šest, odnosno sedam mjeseci od cijepljenja uskoro bi trebalo završiti. Rezultati će pokazati je li opravdano davati treću dozu.

"Vjerojatno će se pokazati da je ta treća doza potrebna kod većine korisnika, jer učinkovitost cjepiva s dobi brže pada. U domovima za starije u Zagrebu imali smo 50 zaraženih covidom-19, od kojih je troje umrlo. Dvoje umrlih bilo je cijepljeno, ali valja reći da se radi o ljudima starijima od 85 godina s kroničnim bolestima", kaže epidemiolog prof. dr. Branko Kolarić, član Vladina savjeta za covid-19.

U svakom slučaju, hrvatski stručnjaci smatraju da bi prioritet trebalo biti cijepljenje još uvijek necijepljenih, a ne treća doza cjepiva, donosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali