TATA VAZNIJI OD SVJEDODZBE Odlikasi ce strepiti, ali zato djeca diplomata izravno upisuju skolu

U proslogodisnjoj odluci u upisima u srednje skole, u clanku XX ministarstvo je navelo kako pravo na izravan upis u srednje skole imaju svi kandidati hrvatski drzavljani koji dolaze iz obrazovnih sustava drugih zemalja. Ustavni sud taj je clanak ukinuo.

Istanuli su kako je rijec o diskriminaciji, odnosno kako se ta djeca stavljaju u povoljniji polozaj naspram ostalih kandidata.

No odluka ustavnog suda nije sprijecila Ministarstvo da i ove godine donese slican propis, navodi Slobodna Dalmacija.

MZOS je ipak u finalnoj verziji ovih dana odlucio uvrstiti clanak prema kojemu se djeci drzavnih sluzbenika koji su u ime RH poslani na rad u inozemstvo omogucuje izravan upis u srednje skole.

Uvjet je tek onaj da su se dva, od posljednja cetiri razreda prethodnog obrazovanja, skolovali u inozemstvu, a morali bi i zadovoljiti na ispitu sposobnosti i darovitosti u skolama koje to traze.

Tog rjesenja nije bilo u prijedlogu pravilnika koji je bio u javnoj raspravi, nego ga je zatrazilo Ministarstvo vanjskih poslova,

“To je nova odredba kojom se kandidatima koji nisu imali mogucnosti utjecaja na odluku da se skoluju u inozemstvu olaksava povratak u hrvatski obrazovni sustav – stoji u obrazlozenju MZOS-a”, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ako Ustavni sud ponovo ne srusi ovaj prijedlog, sva djeca diplomata, europarlamentaraca i ostalih duznosnika RH u inozemstvu imat ce izravan upis, dok ce i odlikasi s maksimalnim brojem bodova morati skupljati dodatne te i dalje strepiti hoce li uspjeti upasti u zeljenu skolu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr