'VOLIO BI PROVESTI REFORME'

ODLAZI LI BEROŠ IZ MINISTARSKE FOTELJE? Kaže da on to ne želi, ali…: ‘Svatko odgovara za svoj posao. Ako bude tako, bit će!’

‘Svatko odgovara za svoj posao. Ako bude tako, bit će! Moja inicijativa nije, volio bih provesti reforme’

Sprema li se ministru zdravstva Viliju Berošu nakon lokalnih izbora u svibnju smjena u Vladi? Pitanje je koje su samom Berošu postavili novinari 24sata nakon što su o tome počele kolati glasine.

“Svatko odgovara za svoj posao. Ako bude tako, bit će! Moja inicijativa nije, volio bih provesti reforme”, komentirao je Beroš.

S izjavom da to nije njegova inicijativa indirektno je novinarima 24sata potvrdio da se o tome u Vladi govori, ali ne na Beroševu vlastitu inicijativu. Čini se da bi Beroš volio ostati na mjestu ministra zdravstva.

‘NIJE ZNAO S KIME IMA POSLA’; Milanović o Berošu: ‘Očito nema podršku svog šefa, on je tu da ga se potroši i baci kao ručnik sa strane’

Afera s platformom Cijepise

Pitanje odlaska Vilija Beroša s mjesta ministra otvorilo se nakon što je prije par dana s aferom u vezi platforme za cijepljenje. Telegram je prvo objavio da im Ministarstvo dva mjeseca nije htjelo otkriti tko je izradio Cijepise. Ipak su u petak poslijepodne poslali priopćenje s detaljnim popisom tko je sve radio na platformi te koliko će na tome zaraditi.

Ukupni trošak je 4,3 milijuna kuna, navelo je Ministarstvo zdravstva u priopćenju te su odbacili “tendenciozne napise o dodjeli tog posla”.

Tvrtke koje Ministarstvo navodi da su napravile komponente za platformu Cijepise, Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis, demantirale su navode Ministarstva. Između ostalog, Beroš nije omiljen niti kod obiteljskih liječnika te su mu iz KoHOM-a poručili da laže.

OBITELJSKI DOKTORI ŽESTOKO ODBRUSILI BEROŠU: ‘Ministar je iznio potpune laži! Ovo je još jedno sramotno podcjenjivanje’

DONOSIMO SNIMKU: Nikad žešći Marić ‘naribao’ Beroša: ‘Jako mi se sviđa da smo ovdje bez kamera, ne moramo se suzdržavati…’

Beroš: ‘Reforma zdravstva nije floskula’

U subotu nakon obilaska riječkog KBC-a, Beroš je stao pred novinare.

“Ja sam od prvog dana svjestan da sam samo jedan kotačić u tom mehanizmu koji mora generirati promjene”, izjavio je ministar.

Kada je u pitanju reforma zdravstvenog sustava, Beroš kaže: “To nije floskula nego nasušna potreba koja nadilazi boju stranačkih iskaznica i fabricirane afere.”

MARIĆ GA ‘NARIBAO’, A BEROŠ KAŽE DA NIJE OSJETIO KRITIKU: ‘Ne tražim ispriku niti se vadim na premijera. Ako ne dođe do reforme…’

Beroš vjeruje da ima Plenkovićevu podršku

Ministar zdravstva Vili Beroš je tijekom posjeta KBC-u Rijeka rekao kako vjeruje da ima podršku premijera te istaknuo da sve što radi radi na da je sve što radi na dobrobit hrvatskog zdravstvenog sustava.

“Potpuno je jasno da o mojoj sposobnosti i mogućnostima ovisi reforma zdravstvenog sustava, dok sam ministar. Kad, s obzirom na to da živimo u demokraciji, narod i premijer odluče da ne radim dobro svoj posao, imaju pravo postupiti kako hoće”, izjavio je ministar Beroš u Rijeci.

‘U reformu zdravstva uložit ću napore i energiju’

Do tad ću, istaknuo je, uložiti sve svoje napore i energiju da reformiram hrvatski zdravstveni sustav. Upitan je li realno očekivati da predstavi prijedloge zakona vezanih uz reformu već na sljedećoj sjednici Vlade, kako je predložio premijer, Beroš je odgovorio kako je premijer “tim figurativnim činom cijeloj javnosti dao do znanja da je usmjeren na zdravstvenu problematiku i da podržava zdravstvene reforme”.

Naveo je da nije realno očekivati da će se pripremiti potrebne promjene zakona na sljedećoj sjednici Vlade, nego da će se to dogoditi poslije, nakon što svi definiraju potrebne ciljeve i korake. Ministar Beroš je rekao da je “na stolu” već dulje vrijeme određena radna verzija ili nacrt pripremljenih reformi te se osniva međuresorna radna skupina koja će sagledati reformu kroz različite elemente.

“To je prvenstveno reforma zdravstvenog sustava i, kao odgovorni ministar, ne bježim od nje, ali je nužno da i drugi resori sudjeluju u toj reformi, posebno financije i ministarstvo rada”, naglasio je.

Govoreći o sustavu javne nabave rekao je da treba objediniti javnu nabavu za sav ugradbeni materijal i lijekove i tako postići brojne uštede.

‘Ministar ne zadire u rad stručnih službi već daje strateški smjer kretanja’

Upitan ima li kontrolu nad postupcima javne nabave, odgovorio je da ni ministar ni politika ne zadiru u rad stručnih službi vezanih uz javne nabave i financije, a da ministar samo daje strateški smjer kretanja sustava. Naveo je da zna što potpisuje vezano uz postupke javnih nabava te da vjeruje svojim stručnim službama i da smatra da je sve do sad, vezano uz te postupke, dok je ministar, bilo provedeno ispravno.

“Mogu biti zadovoljan da institucije rade svoj posao i vjerujem da će se pokazati da je sve što se nabavljalo putem javne nabave bilo potpuno adekvatno. Mislim da se ova istraga ni ne odnosi na ove slučajeve nego na neke od ranije”, rekao je Beroš, odgovarajući na pitanje o početku USKOK-ove istrage slučaja platforme CijepiSe.

Ministar Beroš je istaknuo da tvrtka koja se javila u petak da nije sudjelovala u ovoj platformi, na red za sudjelovanje dolazi poslije, i da je jedna od onih koje sudjeluju u zajedničkom projektu od početka kreiranja poslovnog procesa.

“Mogu razumjeti da su željeli otkloniti mogućnost disfunkcionalnosti dosadašnjeg postupka sa sebe”, naveo je.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr