Ekipa iz Selca se izvlači zbog spaljivanja gej djeteta na karnevalu

Iz Udruge mladih Selce je u novinske redakcije stiglo priopćenje, a nakon što su mediji njihovog mesopusta, koji prikazuje čovjeka i ‘gay dijete iz epruvete’, nazvali skandaloznim.

“Nakon što su neki internetski portali objavili vijest kako se u Selcu u vrijeme maškara dogodila ‘sramota Hrvatske’, s obzirom da će se danas spaliti ‘mesopust’ odlučili smo reagirati priopćenjem.

Običaj ‘Maškare va Selcu’ održava se u izvornom obliku u Selcu više od 150 godina. Osim ‘istjerivanja zlih duhova zime’, maškare karakteriziraju ismijavanje društvene zbilje. Mesopust, iliti čovjek od slame, ove se godine zvao Katarino Katarinčić, iz više razloga.

Prvi razlog je, što je pokazano i u imenu, na održavanje pučke fešte na blagdan Svete Katarine – zaštitnice Selca, što je za naše mjesto svakako ‘važan događaj’. Drugi razlog je svakako ismijavanje nepotrebnog referenduma o braku kojim se, prema našem mišljenu, ugrozilo ustavno pravo LGBT zajednice. To mišljenje Selce je pokazalo i na referendumu jer je stanovništvo glasovalo većinom PROTIV za razliku od ostatka Grada Crikvenice i Hrvatske, što je dovoljan razlog da ovaj društveni događaj i na maškarama bude obilježen. Treći razlog jest ismijavanje hrvatske političke scene, a posebice desne političke opcije koja tvrdi da ‘homoseksualci odgajaju homoseksualce’ i ne podržavaju zakon o istospolnom partnerstvu.

Ako uzmete ove razloge u razmatranje, vjerujemo da ćete doći do zaključka da se radi upravo o dijametralno suprotnom događaju od onog što je na Vašim portalima iznijela udruga Kontra. Žao nam je što je ovaj događaj krivo shvaćen i vjerujemo da će udruge koje se bave zaštitom LGBT prava nakon objašnjenja razumjeti našu poruku koja zapravo ide njima u korist”, navodi se u priopćenju koje potpisuje Fabijan Lončarić, vršitelj dužnosti predsjednika UMS-a.

Povratak na Net.hr