'IDEMO SVAKE GODINE'

ODBILI NAPUSTITI HRVATSKU DOK NE DOBIJU NOVAC ZA SVOJ GLAS: Bizarna priča o autobusu koji je stigao iz Srbije s jednim ciljem

Ovo definitivno nije prvi spomen priče o organiziranim dolascima autobusa na biračka mjesta te plaćanju za glasove… Novinari RTL-a sada su se i sami u to uvjerili te su proveli neko vrijeme sa Srbima koji su tako došli u Hrvatsku glasovati na lokalnim izborima, no nisu dobili novac, zbog čega su odbijali napustiti zemlju dok im ne plate za izlazak na birališta.

Autobus je tako cijelu noć stajao na kolodvoru u Obrovcu jer hrvatski Srbi koji žive u Srbiji nisu htjeli otići dok im organizator nije platio za glasovanje.

Incident se navodno dogodio zbog toga što je između dvije srpske liste, one SDSS-a i Nezavisne liste Zorana Kljajića, došlo do sukoba. U SDSS-u su posumnjali da su njihovi birači glasovali za drugu srpsku listu. Ta je lista nastala zbog nezadovoljstva lokalnih Srba vlašću u Obrovcu, koju već godinama tvori koalicija SDSS-a i HDZ-a.

10 tisuća kuna za autobus birača iz Novog Sada

Putnici u autobusu rekli su da redovito na taj način glasuju i nikad nije bilo problema s isplatom, a besplatan im je bio i prijevoz.

Za autobus birača iz Novog Sada naručitelj je trebao platiti deset tisuća kuna, kako bi putnici glasovali za lokalni listu SDSS Stanka Mijića. Rekli su da je Branislav Švonja bio taj koji je naredio organizaciju. Zbog toga su došla tri autobusa i oko 50 osobnih automobila. Cijena četiri glasa i prijevoz iz Srbije do Hrvatske je po dvije tisuće kuna.

‘Na taj način kupuju glasače, glasove kupuju, vjerojatno i pobjeđuju zbog toga. Uglavnom, mislim da idu sredstva iz Srpskog nacionalnog vijeća na teret poreznih obveznika Republike Hrvatske’, rekao je za RTL Dragan Milanko.

‘Nas 30 bijednika stojimo tu na cesti do ponoći’

‘Ako sam ja njih ispoštivala, došla s njima i glasovala sam tu, oni su trebali mene ispoštivati i izvolite, vratite me odakle sam i došla, a ne da ostave ovako autobus tu. Nas 30 bijednika stojimo na cesti do ponoći’, kaže Marija Jelić iz Beograda.

SDSS-ov Milorad Pupovac za RTS je samo rekao da postoji problem jer se Srbima koji žive izvan Hrvatske onemogućuje glasovanje, no nije komentirao ovu situaciju s kupnjom birača.

Naposljetku su se birači vratili u Srbiju kada je organizator posudio novac.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr