'BOLJE TO OBJASNITE': / Saborski odbor za Ustav odbio Vladin prijedlog da se Mesiću ukine ured

Odbor za Ustav nije podržao prijedlog Vlade o ukidanju ureda bivšeg predsjednika od 1. lipnja, budući da su četiri člana Odbora bila za taj prijedlog, a četiri protiv.

19.4.2016.
17:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću od 1. lipnja trebalo se ukinuti pravo na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo, dok bi mu dalje ostalo pravo na fizičku zaštitu. Najveća primjedba članova Odbora odnosila se na obrazloženje ove odluke gdje su kao glavni razlog ukidanja ureda navedene financijske uštede za proračun, piše Večernji list.

Mlakar: Svi bivši predsjednici trebali bi imati ista prava

HDZ-ov Davorin Mlakar podsjetio je da je njegova stranka još kod posljednjih izmjena zakona 2013. godine, kada je utvrđeno da Stjepan Mesić svoja prava može koristiti doživotno, dok ostali bivši predsjednici tek na rok od pet godina, upozoravala da je zakon suprotan Ustavu.

Smatra da bi svi bivši predsjednici trebali imati ista prava. "Moramo odlučiti i kakvu poruku šaljemo svijetu s tim uredom, odnosno kako da ga doživljavaju. Najlošije ovdje je obrazloženje odluke, jer bivši predsjednik je svoja prava ostvarivao temeljem zakona, pa s obzirom na praksu sudova, tu posebno mislim na Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava, uzimanje danih prava treba ići uz jasnije obrazloženje", vjeruje Mlakar te dodaje da sumnja da će ovako donesen zakon izdržati test ispita pred sudovima, što bi bilo neprihvatljivo za dignitet i ugled države.

Pusić: To su beznačajna sredstva, i moramo odlučiti želimo li imati tu instituciju

HNS-ova Vesna Pusić također se složila da Hrvatska ne može imati dvije kategorije bivših predsjednika, kao i da je obrazloženje za ukidanje ureda vezano uz problem financijske prirode nedostatno. "To su beznačajna sredstva, i moramo odlučiti želimo li imati tu instituciju ili ne. SAD, ali i neke druge svjetske države imaju institut bivšeg predsjednika i njegova uloga je promocija države. On je ipak osoba koja je izabrana s velikim legitimitetom i s malim ovlastima, i zato mi instituciju bivšeg predsjednika moramo imati u okviru nekog poštovanja prema vlastitom uređenju institucionalnosti", kazala je Pusić.

Leko sumnja da glavni motiv nije ušteda

SDP-ov Josip Leko kazao je da ne može poduprijeti ovaj prijedlog zakona jer smatra da njegov glavni motiv nije ušteda, a SDSS-ov Milorad Pupovac se složio s njime te dodao kako je Stjepan Mesić jedan od ključnih faktora političkog života države u posljednjih 25 godina, pa temeljem toga i zaslužuje imati poseban status u državi.

"Ušteda je takva da ne može opravdati ovu vrstu političkog poteza, a Mesić je doista nadprosječno aktivan u svojoj ulozi koja je u velikoj mjeri imala promotivno-gospodarske aktivnosti", kazao je Pupovac koji naglašava da je vrlo važno da se izbjegle politička motiviranost ovog zakona.

Odbor je jednoglasno odlučio i da se prijedlog Mosta i HSLS-a o drugačijem načinu obračunavanja sredstava za financiranje parlamentarnih stranaka umjesto u hitnoj proceduri raspravi u dva čitanja, a tijekom rasprave se pokazalo i da većina članova odbora uopće ne podržava ovaj prijedlog.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali