OD SINČIĆA TRAŽE DA IH ZAŠTITI / 'Naš strah je velik, dovoze nam opasni otpad a da i ne znamo'

9.4.2015.
15:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što je općinskoj upravi Dvor prije tjedan dana stigao dopis iz Državnog zavoda za radiološku i nukelarnu sigurnost da sujdjeluje u procesu odabira lokacije za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, u mjestu su se "uzbudili duhovi".

Nije to prvi put da se ovo malo mjesto u Sisačko-moslovačkoj županiji spominje u kontekstu zbrinjavanja opasnog otpada, ali sada se odlučili nešto i poduzeti. Pomoć su potražili od Živog zida i uputili im apel za pomoć.

Pismo stanovnika Dvora, koji je objavljen na Facebook profilu Živog zida, prenosimo u cijelosti.

"Dragi aktivisti Živog zida! Svugdje je u Hrvatskoj loše, ali nama je u Dvoru svaki dan sve gori jedan od drugoga. Životarimo baveći se poljoprivredom, nešto proizvodimo za vlastite potrebe, a nešto prodajemo. Oni koji žive u samom Dvoru uglavnom preživljavaju od socijalne pomoći ili gladuju. U institucijama nam vlada kaos, ne može se ništa ni obaviti što od njihovog neznanja što od lijenosti i bezobrazluka. Zanimljivo je kada zovemo u Zagreb po nekim pitanjima da nas prvo pitaju gdje je Dvor.

Netaknuta priroda i prirodni izvori vode

Dvor je zadnja rupa na sviralu u Sisačko-moslavačkoj županiji i državi Hrvatskoj. Protežemo se na 504 kvadratna kilometra i ima nas 5000 stanovnika. I kako stvari stoje na naše područje bogato prirodnim izvorima vode, biljnim genetskim materijalom, čistom i netaknutom prirodom (nema u krugu od 100 km niti jedne tvornice) kojim se proteže rijeka Una koja je proglašena eko zonom žele postaviti odlagalište nuklearnog otpada.

Odlagalište bi trebalo biti na Trgovskoj gori u starim rudnicima, jesu li stari rudnici na trusnom području podložnom potresima dobro rješenje za odlaganje takvog otpada? Zamislite miline kada bi se desio potres i sav taj otpad podzemnim tokom ode u eko zonu tj.rijeku Unu pa iz Une dalje..do Dunava.. Dvor je i pogranično područje u blizini je susjedna BIH koja je rijeku Unu proglasila nacionalnim parkom. Svako malo nas zastrašuju sa tim odlagalištem, a prije desetak godina održan je bio i okrugli stol Trgovska gora u kojem je između ostalog sudjelovala i Petirka, sada je nema nigdje, šuti, i mi bi šutjeli da sjedimo u EU parlamentu i primamo plaću na šuplju priču.. nama je dosta njihovog igranja s nama i našim životima, a rade to već dvadeset godina.

Jedino nam preostaje iseljenje

Vama smo se odlučili obratiti jer ste jedini koji stajete svojim tijelima ispred svih obespravljenih građana ove zemlje bez obzira na vjeru ili naciju. Odlučili smo vam se obratiti jer nam je dosta živjeti u strahu od onih koji nas tlače, a vjerujte da je naš strah velik jer toliko puta se potezalo to pitanje oko otpada da smo mi ubjeđeni da oni taj otpad tamo odlažu već sada bez našeg znanja. Mi nismo stručnjaci, ali vidimo da ovo što se dešava i što se pokušava napraviti nije uredu i molimo vas da nas zaštitite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na našem području potrebno je razvijati seosko-lovni turizam (sada ga ima jako malo) i ekološku poljoprivredu (koje također ima nešto malo, u povojima), a taj otpad bi zapečatio sudbinu Dvora. Jedino što bi nam preostalo jest iseljenje. Znamo da se i ovaj problem kao i problem monetarne politike rješava u Saboru i također vas molimo da u ime nas, obespravljenih pošaljete dopis u Sabor da znaju da ste Vi uz nas... Stanovništvo Dvora".

Strategija zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva u Saboru donesena je 17. listopada 2014., a predviđa da se sav prikupljeni i sav medicinski i nemedicinski radioaktivni otpad iz Hrvatske, ali i onaj iz NE Krško, zbrinjava na jednoj lokaciji, koja se ne spominje imenom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali