UKINUTA ODREDBA O SMANJENJU MIROVINA

OD OVOG MJESECA VIŠE MIROVINE: 10 posto veći iznos za 44.364 umirovljenika, uglavnom branitelja i bivših zastupnika

Isplatom mirovne u listopadu, za rujan ove godine, 44.364 umirovljenika koji ih primaju po posebnim propisima dobit će 10 posto više novca s obzirom da je Vlada jučer ukinula zakonsku odredbu iz 2014. godine o smanjenju njihovih mirovina, koja se u najvećoj mjeri odnosila na branitelje.

Odredba iz Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, ukinuta je jer je gospodarski rast u tri uzastopna prethodna tromjesječja iznosio najmanje dva posto, a deficit državnog proračuna u istom je razdoblju bio manji od tri posto.

Uz branitelje, kojih trenutno 36.697 prima mirovne umanjene za 10 posto, ukidanje odredbe osigurat će povećanje mirovina bivših saborskih zastupnika i članova Vlade, ustavnih sudaca, akademika, boraca iz Drugog svjetskog rata i dr.

DETALJI NOVOG ZAKONA: Rastu povlaštene mirovine, a profitirat će i suci, bivši ministri te saborski zastupnici

ŠTO DONOSI NOVI ZAKON O BRANITELJIMA: Odsad veće braniteljske mirovine i više naknade za one nezaposlene, ali i neka druga prava

Ministar financija Zdravko Marić posebno je istaknuo branitelje, koji čine više od 80 posto od ukupnog broja umirovljenika na koje se odredba odnosila, kazavši da su oni “još jednom dali svoj doprinos kroz umanjenje svojih mirovina”.

Fiskalni efekt ukidanja odredbe ukupno iznosi 353,5 milijuna kuna godišnje, a ove godine to je 90 milijuna kuna, koji su predviđeni u proračunu, naveo je Marić.

UMIROVLJENICI SPREMAJU PROSVJED: ‘Pozvat ćemo i branitelje, ovo je zajedničko socijalno pitanje’

 

Povratak na Net.hr