TEŠKA BORBA S VIRUSOM

OD NAJBOLJE DO NAJGORE HRVATSKE ŽUPANIJE: Na jugu će skoro svi učenici ići na online nastavu; ‘Opcija su i druge strože mjere!’

‘Računali smo da će biti bolje dolaskom cjepiva i toplijeg vremena, ali sad je pred nama da donesemo odluke koje će spriječiti širenje zaraze’

“Skoro svi učenici na jugu Hrvatske ići će na online nastavu”, rekao je načelnik Stožera Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo okupljenim novinarima pri obilasku radove luke na Kalamoti. Svaka peta novozaražena osoba koronavirusom u Hrvatskoj je iz Dubrovačko-neretvanske županije, javlja Dubrovački dnevnik.

“Nažalost, zadnjih nekoliko tjedana imamo povećanje broja pozitivnih osoba. Računali smo da će biti bolje dolaskom cjepiva i toplijeg vremena, ali sad je pred nama da donesemo odluke koje će spriječiti širenje zaraze”, rekao je.

‘NE BIH REKAO DA SMO U 3. VALU’; Capak kaže da se nema vremena baviti Đikićem: ‘Borimo se s pandemijom, imamo jako puno posla’

Obiteljska okupljanja u Konavlima

“Najlošije je u Općini Konavle, ali zadnja dva-tri dana i u Župi dubrovačkoj te u Gradu Dubrovniku. Mi smo u stalnoj komunikaciji sa Zavodom za javno zdrasvtvo Dubrovačko-neretvanske županije, mi ćemo predložiti Gradu i Županiji da učenici svih razreda osim onih završnih pređu na nastavu po C modelu, odnosno na online nastavu”, dodao je.

Upitan o žarištu na jugu zemlje, rekao je: “Nije se našlo veliko žarište, ali utvrđeno je da su se na području Konavala događala obiteljska okupljanja. Imamo slučajeve da su u jednoj obitelji svi članovi pozitivni. Pridržavajmo se mjera, pred nama je i toplije razdoblje, cijepljenje je počelo i vjerujem da ćemo do ljeta izaći kao pobjednici”, rekao je Cebalo.

ĐIKIĆ SUGERIRA DA HRVATSKA SKRIVA BROJEVE ZARAŽENIH? ‘Ni Vlada ni Stožer nisu sigurni u točnost podataka’

Teška borba s virusom

Cebalo je rekao da je borba s virusom teška o čemu govori i to da je Dubrovačko-neretvanska prije nekoliko tjedana bili najbolja županija. Stoga, ističe da je opcija da se zatraže i druge strože mjere.

Što se tiče cijepljenja, cijepljeno je oko tri tisuće ljudi u županiji. “Mi smo imali sastanak sa zdravstvenim ustanovama, predstavnicima obiteljske medicine, dogovoreni su punktovi pri domovima zdravlja, sve su doze dostavljene i raspoređene na terenu, kad dobijemo veće količine krećemo i s masovnim cijepljenjima”, objasnio je.

OD PONEDJELJKA: Ako ne dođe do nekog drastičnog povećanja kreće novo popuštanje mjera – otkriveno što se sve otvara

Potvrđeno 67 novih slučajeva

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u utorak je zabilježeno 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je 31 utvrđen brzim antigenskim testom, dok je jedna osoba preminula. Oporavilo se 39 osoba.

Županijski stožer Civilne zaštite izvijestio je da je zaraženo 29 osoba iz Dubrovnika, 18 iz Konavala, sedam iz Župe dubrovačke, četiri iz Orebića, tri iz Ploča, dvije iz Metkovića, po jedna iz Dubrovačkog primorja, Janjine i Korčule te jedna koja nema prebivalište u županiji.

Ukupno je zaraženo 40 muških i 27 ženskih osoba, a 41 osoba ima utvrđenu epidemiološku vezu. Preminula osoba je muškarac iz Konavala, rođen 1928.  Od jučer obrađeno je 359 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 43 260.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 36 osoba. Četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb, od kojih su tri na invazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 1031 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su tri kršenja te mjere, sve na granici, što je ukupno 370 od početka pandemije. Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih preporučenih mjera.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr