Rješenje na kojemu piše da ćete biti povlašteni proizvođač električne energije, jako je vrijedan komad papira

Pogledate li račun za struju, vidjet ćete kako plaćate i dodatak koji ide onima koji su struju proizveli na zeleni način.

Ni po čemu poseban teren u Virovitici, od 10 tisuća kvadrata, jednog će dana vlasnicima donositi milijunsku dobit. Naime, ovaj teren dolazi s bogatim mirazom. Taj se miraz zove rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije, izdala ga je Hera i stane na ova dva lista papira, donosi RTL Potraga.

"To je iz onih 13 lipa kroz račun, ljudi to ne vide, ne osjete, međutim kad se sve skupa zbroji to su milijarde", rekao je Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva.

Teren su dobili za jednu kunu po kvadratu

Kad je u pitanju naknada vezane za treba shvatiti da je to investicija relativno visoka. Primjer iz Virovitice pokazuje: nositelj projekta bilo je poduzeće Energija Virovitica. Još su prije 11 godina s gradskom upravom u Virovitici sklopili kupoprodajni ugovor za ovaj teren za koji su po raznim stopama dobili olakšicu od 100 posto. Teren su dobili za jednu kunu po kvadratu.

U sudskom se registru vidi da je tvrtka mijenjala osnivače i članove društva.

"Veliki trend 2012. kad je krenulo, ali treba uzeti od momenta projektiranja, ishođenja dozvola... to je projekt koji traje do 4 godine", rekao je Ivica Jakić, predsjednik Hrvatske udruge za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih članaka.

Prvi vlasnici su pismeno odgovorili da nisu uspjeli zatvoriti projektno financiranje jer banke i fondovi nisu bili spremni financirati projekt. Iako se mijenjaju nositelji projekta, svo to vrijeme regulatorna agencija HERA obnavlja im status povlaštenog proizvođača.

Tvrtka promijenila vlasnika u trećem mjesecu

Da bi Hera produljila status vlasnici moraju dokazati da su uložili preko 50 posto investicije. No tvrtki Energija Virovitica, samo 20-ak dana prije podnošenja zahtjeva za produljenjem statusa povlaštenog proizvođača u prosincu 2019., bio je obustavljen stečajni postupak. Tada imaju prihod od 20-ak tisuća kuna i nemaju zaposlenih.

"Rješenja su se izdavala na dvije, tri, četiri godine ovisno o naponskoj razini, produženja su različita i nezahvalno je uspoređivati postrojenja, jer nisu svi pravilnici funkcionirali u isto vrijeme", rekao je Zmijarević.

I tvrtka mijenja vlasnika baš sada, u trećem mjesecu ove godine. Projekt Virovitica sada nastavlja tvrtka povezana s češkim holdingom Geen. Hrvatska je najprije kasnila s razvojem obnovljivih izvora energije, sad vozi u petoj brzini.

U sustavu poticaja je zasada 39 elektrana na biomasu

"Ovo su repovi tog delaya, daj kotao, daj kamion, daj otvori ventil, zatvori ventil, to je prošlo vrijeme, ali suvremene tehnologije će istisnuti, što bi radili s tim drvetom, što ćemo raditi s drvetom, ajmo ali bez naknadne cijene", rekao je Jakić.

U sustavu poticaja je zasada 39 elektrana na biomasu. Prošle je godine za biomasu isplaćeno oko 700 milijuna poticaja, za sve tehnologije ukupno 3 milijarde i 200 milijuna kuna.

"Ako je vlada najavila puštanje nove obnovljive izvore do 700 megavata to ipak znači da će građani trebali doplatiti da bi se isplatile dogovorene cijene električne energije. U jednoj rečenici, svaka nova elektrana OIE na mrežu znači veću cijenu energije potrošaču", kazao je Jakić.