SVE BILO JE MIT(O)

OD LIDERA DO LUZERA: Nakon uspona i padova Sanader “ide dalje”

Od obožavanog postao je prezren. Od nadnaravanog političkog bića postao je karnevalski krnjo kojeg se spaljivalo po dnevnopolitičkoj potrebi. Bio je zvijezda političkog spektakla, a zatim negativac sumorne pravosudne drame koja će jučerašnjom odlukom Vrhovnog suda, doživjeti reprizu. U svakom slučaju, Ivo Sanader je na kontroverzan način obilježio proteklo desetljeće i pol u Hrvatskoj.

Iako su ga i mediji i istražitelji, pa i običan puk sve te godine kirurški secirali do zadnje otuđene lipe ili zadnje slike iz njegovog podrumskog depoa, ipak je još uvijek mnogo velova tajni omotano oko njegovog lika i djela.

Ivopoklonstvo sa strahopoštovanjem

Bio je čovjek koji je Hrvatsku trebao izvući iz poslijeratnog balkanskog gliba i uvesti u Europu (stigao ju je uvesti jedino u NATO), da bi zatim ispalo kako ju je gurnuo “u bananu”. Bio je prvi visoki, pače najviši državni dužnosnik kojeg se osudilo za nezakonita djela počinjena dok je bio na vlasti, da bi jučer i zadnja u nizu presuda, ona u slučaju Fimi media, bila srušena i vraćena na početak. Sanader će, očito, još dugo biti u središtu naše pozornosti.

Kao vješt opsjenar od sebe je i oko sebe igradio mit, svojevrsno ivopoklonstvo. Tepali su mu “dragi Ivo”, zaklinjali mu se na vjernost (“Kud Ivo tud i ja…”), uvažavali ga sa snishodljivošću i strahopoštovanjem (“Bio je osoba kojoj se zahtjev ne odbija”). No sve to trajalo je kratko, mnogo kraće nego što se isprva činilo. Sve dok uz silni tresak i veliki prasak – dosad najveći big-bang u ovdašnjem političkom prostoru – nije udario o tlo.

sanader-kosor-c5a1eks
Sanader u društvu najbližih suradnika nakon pobjede na izborima 2003. godineFoto: Patrik Macek/PIXSELL

SVJETSKI MEDIJI O SANADERU: Pali najveći antikoruptivni postupci od osamostaljenja

Vlast i vlastohleplje

Kada je 2000. godine postao nasljednikom pokojnog Franje Tuđmana na čelu najveće političke stranke u Hrvata – gdje je stigao, reći će svjedoci i neposredni akteri, na prevaru – Sanader se ubrzo predstavio kao velemajstor političkog imidža, uglađeni poliglot i samouvjereni šarmer domaćeg elektorata i inače podozrivih europskih čelnika. Drugi će kasnije reći da je bio tašt i pohlepan, oportunist i nevješti pučist, potom kriminalac, veleizdajnik, izručitelj generala Gotovine, glava korupcijske hobotnice i naposljetku prvi službeni ratni profiter.

Ako je suditi po trima srušenim presudama, već je za prvog mandata, a naročito nakon osvajanja drugog na parlamentarnim izborima 2007. godine skliznuo na opasan teren neobuzdanog vlastohleplja, isplevši gustu mrežu korupcije u kojoj se u što privatne što stranačke crne fondove pretovarao novac iz državnih i javnih poduzeća.

PROPALA ANTIKORUPCIJSKA KAMPANJA: “Kako je Sanader ukrao Hrvatsku”

sanader-hdz
Odlazak na vrhuncu moći – na “oproštajnom” skupu HDZ-a u srpnju 2009.Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Strelovit uspon, strelovit i pad

Serija njegovih afera započela je one srpanjske operne večeri u Veroni gdje je sa svojim onomad najdražim ministrom Miomirom Žužulom navodno dogovorio prodaju Plive. Uslijedile su i druge, poput Brodosplita, koje su polako nagrizale imidž njegove vlade. Već potkraj prvog premijerskog mandata počeli su ga propitivati za kolekciju skupih satova i nemalu imovinu.

Njegov drugi, nedovršeni premijerski mandat, započet krajem 2007. godine, obilježila je globalna recesija. Iako su i Sanader i njegovi ministri umanjivali njene razmjere i uvjeravali građane da će nas valovi krize tek okrznuti, njegova neformalna izjava da smo “u banani” bila je jasan znak da je Hrvatska već u slijepoj ulici. Pregovori s EU tada su stajali, dok su se afere množile.

Događaji poput ubojstva Ivane Hodak, kćeri Zvonimira Hodaka odvjetnika Vladimira Zagorca, a zatim i atentata na Ivu Pukanića usred Zagreba, pokazali su da Sanader više ne drži konce u svojim rukama čvrsto kao nekada. Govorilo se da je njegov pad zapravo započeo kada je, uslijed spomenutih događaja, na položaj ministra unutarnjih poslova imenovao dotadašnjeg šefa SOA-e i sadašnjeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Pola godine kasnije, u ljeto 2009. uslijedila je i neuvjerljivo obrazložena ostavka.

sanader-sudnica
Saanderova karijera zasad je okončana u sudniciFoto: Marko Lukunić/PIXSELL

Izbačen, odbačen, osuđen, oslobođen…

Stranku je prepustio u ruke dotad mu bliske potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, a on je s titulom počasnog predsjednika HDZ-a vjerjatno računao na vođenje stranke “iz sjene”. No, kada se na “pučističkoj” konferenciji za novinare početkom 2010. pokušao iznova upetljati u politiku HDZ-a, žurno je i naglavačke izbačen iz stranke.

Ubrzo potom na vidjelo su izišle i istrage pokrenute protiv njega, ubrzo konkretizirane podizanjem optužnica za slučajeve Hypo i Ina-MOL, a kasnije i za Fimi mediju. Nekoliko sati prije nego što će mu u Saboru skinuti zastupnički imunitet, utekao je u Austriju gdje je uhićen i pritvoren, te Hrvatskoj izručen u ljeto 2011. godine.

Iduće tri i pol godine proveo je u Remetincu i sudnici zagrebačkog Županijskog suda, no presude za Hypo i Ina-MOL ljetos je ukinuo Ustavni sud, a ovu za Fimi mediju jučer je Vrhovni sud oborio i vratio u ponovni postupak.  Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna “provizije”.

PROCESI BEZ KRAJA: Što kad Sanader izađe iz Remetinca

Tako je govorio doktor Ivo

“Hrvatskoj je mjesto u Europi i ona se nalazi u Europi, koja pak traži sebe.”
(na sjednici Glavnog odbora HDZ-a 1996. god.)

“Ništa, naime, ne smije ikome od nas biti prije i iznad državnog interesa.”
(u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji 1999. god.)

“Nema toga naroda koji će se odreći svojih heroja, pa naravno da se ni hrvatski narod neće odreći svojih najsjajnijih sinova. A evo ih ovdje na čelu s generalom Bobetkom. Tu su svi generali i onaj koji nije s nama, a jest – general Mirko Norac.”
(na skupu na splitskoj rivi 11. veljače 2001. god.)

“Naša stranka inzistirat će da se procesuiraju sva nečasna djela u Hrvatskoj.”
(na konferenciji za novinare nakon izbora za predsjednika HDZ-a 2002. god.)

“Tijekom predizborne kampanje nismo dali obećanja, kao garnitura koja je pobijedila na izborima 3. siječnja 2000., već jamstva.”
(kao mandatar nove vlade 2003. god.)

“Nema toga koji se može natjecati s vama i sa mnom osobno u ljubavi prema Hrvatskoj! Neću dopustiti da itko bude veći od mene u ljubavi prema Hrvatskoj!”
(na sjednici Vlade 2004. god.)

“Mi držimo da je Ante Gotovina apsolutno nevin i vjerujemo da se svi u Hrvatskoj oko toga slažemo.”
(u emisiji “Kako vlada Vlada” na Hrvatskom radiju 2004. god.)

“Jedan od napredaka koje smo postigli jest taj što smo i zadnje skeptike uvjerili u to kako interpretacija pune suradnje s Haagom ne treba biti to da Gotovina bude u Haagu, nego da Hrvatska čini sve kako bi on tamo završio.”
(u izjavi novinarima 2005. god.)

“Prigovaraju mi da danas govorim drugačije u odnosu na vrijeme prije nekoliko godina i da sam promijenio mišljenje, što nije istina: mi jednostavno vučemo poteze koji koriste Hrvatskoj.”
(na proslavi 16. obljetnice splitskog HDZ-a 2006.)

“Otkako je HDZ na vlasti, nacionalizam u Hrvatskoj sveden je na minimum.”
(iz predavanja na Oxfordu 2007. god.)

“Bez dramatike, visimo o niti. Kolokvijalno rečeno – u banani smo.”
(tijekom sastanka s predstvanicima sindikata državnih i javnih službi u studenome 2008.)

“Ja sam svoju dionicu odradio, sad je vrijeme za druge.”
(podnoseći ostavku na sve političke dužnosti 1. srpnja 2009. god.)

“Siguran sam da će javnost vrlo brzo, za nekoliko dana, kada se smire strasti i emocije i kada prevladava razum, shvatiti da je moj potez od iznimne važnost za politički život Hrvatske.”
(dan nakon podnošenja ostavke, srpanj 2009. god.)

“Nisam ni lopov ni kriminalac. Ne pada mi na pamet da se branim šutnjom, od progona Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa branit ću se istinom. Nitko pa ni Remetinec neće me slomiti.”
(uoči uhićenja u Austriji, prosinac 2010. god.)

“S gnušanjem odbijam tvrdnju da sam ratni profiter jer sam se u to vrijeme borio za Hrvatsku te imam čin pukovnika.”
(na prvom sudskom ročištu, rujan 2011. god.)

“Možda su krali u moje ime, ali ja s tim nemam nikakve veze.”
(u iskazu pred sudom u listopadu 2011. god.)

“Mladen Bajić protiv mene vodi križarski rat, ali neće ga dobiti!”
(na sudskom ročištu za Fimi mediju u rujnu 2012. god.)

“Nitko se ne bi usudio lagati ili podizati optužnice da sam ostao na funkciji.”

(iznoseći obranu pred sudom u slučaju Fimi media, rujan 2013.)

“Već četiri godine trpim progon iz političkih razloga koji graniči s fantastičnim opsegom.”

(na sjednici Vrhovnog suda prilikom razmatranja žalbe na presudu u aferama Hypo i Ina–MOL, travanj 2014.)

“Idemo dalje!”

(nakon ukinutih presuda za slučajeve Hypo i INA-MOL, srpanj 2015.)

 

Povratak na Net.hr