Od kandidata bez karizme do glavnog junaka

Ulaskom u drugi krug predsjedničkih izbora Ivo Josipović savladao je još jednu prepreku na putu za Pantovčak. Prvu pobjedu, ne manje važnu, ali znatno lakšu, izvojevao je na stranačkim izborima, kada je uz pomoć šefa Zorana Milanovića iza sebe ostavio Ljubu Jurčića, drugog kandidata za predsjednika najveće oporbene stranke.

Potencijalni birači Josipoviću su zamjerali nedostatak energije i karizme, a stručnjaci dosadnu i pasivnu kampanju.

Imao je svesrdnu pomoć SDP-a, posebno nakon mjeseci agonije koju je stranci priredio sad veći bivši član i predsjednički kandidat Milan Bandić.

http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2009/12/27/0429006.html?pos=n0Što je kampanja više odmicala, Josipović se korak po korak distancirao od stranke znajući da osim biračkog tijela socijaldemokrata treba i glasove birača koji preferiraju druge stranke.

http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2009/12/28/0009006.html?pos=n1Iako je izjavljivao da se za glasove neće boriti u BiH, obišao je Mostar, Široki Brijeg i Livno pravdajući se da ne vodi klasičnu kampanju, nego da birače u BiH želi pitati o njihovim problemima i predstaviti im svoj program. Josipović je potvrdio da mu je stalo do dijaspore u BiH i kada je, suprotno stavu stranke, podržao izlazak na izbore Hrvata u BiH s dvojnim državljanstvom, jer, kako je rekao, njihov glas vrijedi jednako kao i njegov u Zagrebu.

Najveće iznenađenje kampanje je posjet Tuđmanovoj rodnoj kući, što nije bilo u duhu socijaldemokracije, ali je, kako smatra Josipović, dio tradicije.

Među njegovim protukandidatima bilo je kraljeva afera, ali niti on nije “bezgrešan”. Josipovićevo ime spominje se u kontekstu afera Posmrtna pripomoć i Hrvatsko društvo skladatelja (ZAMP). Obje datiraju još iz 2000. godine, a u travnju ih je ponovo lansirao Pero Smiljanić, bivši dužnosnik Financijske policije. Tijekom kampanje tim aferama, za koje je Josipović govorio da su izmišljene, uglavnom su se bavili forumaši, dok su se u medijima rijetko spominjale.

Najteža optužba izrečena protiv Josipovića je ona da je pisao haške optužnice za hrvatske generale.

U cijeloj kampanji, pa i u TV-debatama, SDP-ova uzdanica izbjegavala je verbalne konflikte. Gotovo pomirljivom retorikom pravni stručnjak uzvraćao je i kada ga je konkurencija napadala.

Priznao je da spada u višu srednju klasu, te da je svoju imovinu stekao radom i nasljeđem. Izračunao je da vrijedi dva ili tri milijuna kuna.

Ako mu se pobjeda još jednom osmjehne, bivšem komunistu i ateistu Ivi Josipoviću neće nikakav problem biti izreći posljednju rečenicu predsjedničke prisege ”Tako mi Bog pomogao”, jer je, kaže, i to u skladu s tradicijom.

Ne namjerava biti fikus, kako je nazivan predsjednik na odlasku Stjepan Mesić, nego kaktus koji će “pikati svakoga tko ne bude radio na dobrobit građana”.

Prethodni članci:

arti-200912270185006
arti-200912040373006

Povratak na Net.hr