ČEKAJU SE IZRAČUNI

OD IDUĆE GODINE VIŠE NOVCA OSTAJE U DŽEPOVIMA GRAĐANA? Najavljen je manji PDV, ali i porez na dobit

Trgovci bi morali korigirati cijene, a građanima bi u džepu ostalo više novca

Premijer Andrej Plenković početkom godine je najavio da bi od iduće godine građani mogli plaćati manje PDV-a. Stopa PDV-a trebala bi se smanjiti s 25 na 24 posto, što bi rezultiralo s dva milijuna kuna manje u državnoj blagajni.

Više novca ostaje u džepovima građana?

Trgovci bi morali korigirati cijene, a građanima bi u džepu ostalo više novca. Novi list piše kako se do sada još ipak nije dogodilo da  novac od poreznog rasterećenja ostane kod građana, osim u slučaju komunalnih usluga ili električne energije, jer su to cijene koje se određuju administrativno. Promjena bi, osim u PDV-u, moglo biti i u porezu na dobit, najavio je ovog tjedna ministar financija Zdravko Marić. Ministarstvo će u narednom razdoblju napraviti analize kako bi se vidjelo koje su promjene početkom iduće godine moguće kada je riječ o daljnjim poreznim rasterećenjima.

Rast BDP-a dobra prilika za rasterećenje gospodarstva

‘Nastojat ćemo i kroz porezni sustav dati stimulans investitorima’, rekao je mnistar Marić, no nije precizirao koliko bi se stopa poreza na dobit mogla smanjiti. Ni Ministarstvo financija nije otkrilo podatak o tome koliko rasterećenje tvrtke mogu očekivati. Kažu da je najprije potrebno napraviti detaljni izračun, no ističu da je rast BDP-a i konsolidacija javnih financija dobra prilika za rasterećenje gospodarstva.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr