Play ponuda

DVA GADNA UDARA / Ove nam godine stižu dva velika poskupljenja: Zna se i točan datum od kada bismo mogli gledati veće račune

Image
Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Struja i plin mogli bi poskupiti u 2022. godini: Cijene se ne bi trebale mijenjati do 1. travnja, ali od tog datuma možda idu na gore

2.1.2022.
7:59
Sanjin Strukic / Pixsell
Play ponuda

Od 1. siječnja 2022. godine neke će se stvari u Hrvatskoj promijeniti - nešto se mijenja na bolje, a neke će se stvari možda promijeniti i na gore. U seriji tekstova donosimo najvažnije stvari koje će utjecati na živote građana.

Godinu 2021. pamtit ćemo po rastu cijena proizvoda u trgovinama, a 2022. će ostati zapamćena po rastu cijena struje i plina. Da će cijene rasti, potvrdio je to ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na kraju godine, nakon sjednice Vlade održane u četvrtak nakon što je usvojena uredba o udjelu u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača, koji su opskrbljivači električne energije dužni preuzeti od operatora tržišta električne energije.

Produbljivanje energetske krize

Energetska kriza u Europi već je uzela maha, a cijene struje u nekim su zemljama već i porasle na opće nezadovoljstvo stanovnika. Stručnjaci su mišljenja da bi u narednim mjesecima vrlo lako moglo doći do produbljivanje energetske krize u Europi, a osobito zbog neizvjesnosti u opskrbi zemnim plinom iz Rusije, javlja Novi list.

Vlada je poskupljenje odgodila za tri mjeseca, što znači da bi poskupljenje trebalo stupiti na snagu s 1.travnjem 2022. godine.

"Poskupljenje električne energije od 1. siječnja nije izvjesno, ali je moguće 1. travnja. Koliko će to biti, to zasad nitko ne zna", kazao je direktor u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) Lahorko Wagmann.

Od 1. travnja građani će više račune za električnu energiju plaćati i zbog poskupljenja mrežarine i prijenosa energije, koje je ovih dana odobrila HERA. Procjene stručnjaka su da bi kućanstva s prosječnom potrošnjom energetike samo zbog mrežarine od travnja mogle imati barem 4 posto veće račune.

Što se tiče povećanja cijena plina, ne zna se niti koliko bi ono trebalo iznositi.

Image
ZABRANA VREĆICA, UZ VELIKO ALI /

Plastične vrećice kakve smo poznavali odlaze u povijest: Ovako ćemo od 1. siječnja nositi stvari iz dućana

Image
ZABRANA VREĆICA, UZ VELIKO ALI /

Plastične vrećice kakve smo poznavali odlaze u povijest: Ovako ćemo od 1. siječnja nositi stvari iz dućana

Nema konkretnih odgovora kada bi moglo doći do poskupljenja

Ministar Ćorić nije dao konkretnu informaciju koliko će struja poskupjeti, već je samo kazao da je "do sada u sektoru kućanstava spriječen značajniji šok u smislu rasta cijena te da će se učiniti sve i da nakon travnja iduće godine taj šok po hrvatsko gospodarstvo i društvo bude što manji".

Niti HEP, koji smo kontaktirali nekoliko dana prije nego je Ćorić potvrdio da će doći do poskupljenja, nije nam dao konkretne odgovore o istom.

"Kako smo već sredinom listopada izvijestili javnost, cijene električne energije za kućanstva, kupce HEP grupe, sigurno se u slijedećih nekoliko mjeseci neće mijenjati", kazali su nam u odgovoru na naš upit.

"Što se tiče opskrbe električnom energijom poslovnih kupaca (kategorije poduzetništvo), cijene su podložnije promjeni tržišnih uvjeta. Stoga je HEP Opskrba, razumijevajući osjetljivost brojnih tvrtki na promjenjivost cijene, u kontinuiranom kontaktu sa svim svojim velikim kupcima, te svoje ponude i ugovore prilagođava zahtjevima i specifičnostima svakog pojedinog kupca", dodali su, napomenuvši da za kupce kategorije poduzetništvo, korisnike javne usluge u okviru zajamčene opskrbe koju pruža HEP Elektra, odluku o iznosu tarifnih stavki donosi za svako nadolazeće tromjesečno razdoblje Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA).

"Što se tiče plina, zajamčene cijene za kupce kategorije kućanstvo, koje je propisala HERA, vrijede do 31. ožujka 2022. U ovom su razdoblju od poskupljenja zaštićeni i svi oni poslovni kupci HEP Plina (poduzetništvo), koji su na vrijeme zaključili ugovor za plinsku sezonu 2021./2022 sa fiksno ugovorenom cijenom plina", zaključili su iz HEP-a na upit Net.hr-a.

Ćorić je kazao da će nove cijene ovisiti o cijeni električne energije u sljedećim mjesecima, kao i hidrološkim uvjetima u Hrvatskoj.

Play ponuda
Play ponuda