MUP / počeo izdavati nove osobne iskaznice

10.6.2013.
11:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Osobne iskaznice mogu izvaditi i djeca mlađa od 16 godina s prebivalištem u Republici Hrvatskoj s obzirom da će nakon 1. srpnja 2013. i pristupanja Hrvatske Europskoj uniji hrvatski državljani moći putovati u druge države članice EU na osnovi valjane putovnice ili na osnovi valjane osobne iskaznice. S obzirom na to da je osobna iskaznica znatno jeftinija od putovnice, izdavanjem osobnih iskaznica djeci olakšat će se i pojednostaviti putovanja unutar Europske unije i drugih država koje državljanima Unije dozvoljavaju prelazak državne granice s osobnom iskaznicom, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama.

Pri podnošenju zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice djetetu starijem od 16 godina, koje nema javnu ispravu kojom se može provjeriti njegov identitet (primjerice: putovnicu), mora biti prisutan roditelj ili skrbnik koji će potvrditi identitet djeteta. Zahtjeve za izdavanje osobnih iskaznica djeci mlađoj od 16 godina podnose njihovi roditelji ili skrbnici. Dijete mlađe od 12 godina ne mora osobno biti prisutno kod podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice.

Nema više popunjavanja nekoliko obrazaca

Stranke kod podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice više neće ispunjavati nekoliko obrazaca, nego će službenik na šalteru ispisati obrazac zahtjeva s podacima iz Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova, a stranka svojim potpisom potvrđuje točnost i istinitost upisanih podataka.

Cijena izrade nove osobne iskaznice neće se mijenjati i iznosi 48,50 kuna. Cijena osobne iskaznice za djecu je ista kao i za punoljetne osobe.

Stare osobne morate zamijeniti ako želite putovati

Građani Republike Hrvatske neće morati mijenjati osobne iskaznice kad Hrvatska postane 28. članica EU. Sve važeće osobne iskaznice vrijede do roka na koji su izdane.

Osim osobnih iskaznica koje se izdaju od 1. siječnja 2003. godine, u optjecaju je i određeni broj osobnih iskaznica izdanih s rokom važenja trajno osobama starijima od 65 godina. Građani koji imaju te osobne iskaznice ne moraju ih mijenjati. No, te osobne iskaznice građani ne mogu koristiti kao putne isprave za prelazak državne granice jer ne odgovaraju međunarodnim standardima zaštite. Građani koji će htjeti s osobnom iskaznicom, izdanom prije 1. siječnja 2003. godine, ulaziti na teritorij zemalja koje to dozvoljavaju, a koji zbog viših troškova izdavanja neće htjeti izvaditi putovnicu, morat će svoju važeću osobnu iskaznicu zamijeniti novom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali