TITULA 'GRAD ZA MLADE'

OD 32 HRVATSKA GRADA, TEK 9 IH JE ZADOVOLJILO KRITERIJE: Ovo su mjesta u kojima mladi imaju najviše perspektive

Ono na čemu većina gradova mora poraditi je da mladi budu uključeniji u donošenje odluka

Prvi put u Hrvatskoj dodijeljena je titula “Grad za mlade”. Od 32 prijavljena grada, samo njih devet uspjelo je zadovoljiti visoke kriterije.

Karlovac, Koprivnica, Labin, Novska, Opatija, Rijeka, Šibenik, Varaždin i Zabok. Ovih devet hrvatskih gradova okitilo se titulom Grada za mlade, što znači da čine sve kako bi baš njih zadržali pod svojim nebom. Zadovoljili su osam tematskih područja, i to s minimalno pedeset posto kriterija.

Participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje kategorije su koje je trebalo zadovoljiti. Ovisno o veličini grada, i postotak je morao biti veći, a primjeri dobrih mjera preuzimat će se iz grada u grad.

PROMJENE U POPULARNOM TURISTIČKOM GRADU: Turisti će smjeti unajmiti apartman, ali samo pod jednim uvjetom

Titula dodijeljena na tri godine

Ono na čemu većina gradova mora poraditi je da mladi budu uključeniji u donošenje odluka. Mladi u Labinu ponosno govore kako je njihov grad na odličnom putu.

“Inače ljudi misle kako je mali grad, i kako nema puno toga, ali stvarno ima svega i svačega i mislim da si svatko može naći nešto posebno”, kaže stanovnica za Dnevnik.hr.

Riječani su ponosni na novu titulu i kažu da nikada ne bi iz Rijeke, ali ima i nekih problema.

“Nedostaje nam mjesta u vrtićima, zelene površine i sportske aktivnosti, i naravno radna mjesta, ali to se podrazumijeva u cijeloj Hrvatskoj”, kaže jedna Riječanka.

GRAD NA SJEVERU HRVATSKE POMAŽE MLADIMA: Obitelji dobivaju financijsku potporu od 40 000 kn za kupnju kuće ili stana

Kriteriji koje je ispunilo samo ovih devet gradova zadani su prema europskim modelima, titula je dodijeljena na tri godine, a nova šansa za one koji titulu nisu uspjeli dobiti je sljedeća godina.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr