APEL SVIM VOZAČIMA / Od 1. travnja na snagu stupaju promjene na hrvatskim cestama: Poznato je i kolike će biti kazne

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Sukladno Zakonu, duga ili kratka svjetla na motornim vozilima ne moraju biti upaljena, osim noću i u slučaju uvjeta smanjene vidljivosti danju

1.4.2023.
9:12
Davor Javorovic/PIXSELL
Play logo

Od 1. travnja za vozače automobila više nisu obavezna dnevna svjetla.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama fiksno je propisano razdoblje u kojem na motornim vozilima moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, i to od 1. studenoga do 31. ožujka ove godine, odnosno do ovoga petka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukladno Zakonu, duga ili kratka svjetla na motornim vozilima ne moraju biti upaljena, osim noću i u slučaju uvjeta smanjene vidljivosti danju.

Postoje i neke iznimke

Vozači mopeda i motocikala moraju imati upaljena svjetla kroz cijelu godinu, pri čemu vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj i jedno crveno na stražnjoj strani bicikla.

Image
VOZAČI OPREZ! /

Dogodila se prometna nesreća na A1 između čvorova Ploče i Vrgorac, HAK izdao važno upozorenje

Image
VOZAČI OPREZ! /

Dogodila se prometna nesreća na A1 između čvorova Ploče i Vrgorac, HAK izdao važno upozorenje

Izuzetak su mopedi i motocikli, čiji su vozači tijekom cijele godine danju i noću obvezni voziti s upaljenim kratkim svjetlima. No, zbog bolje uočljivosti, vozači motornih vozila mogu i danju voziti s upaljenim svjetlima tijekom ljetnog računanja vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija poziva na oprez

Budući da ljepše vrijeme znači i veće sudjelovanje vozača bicikala, mopeda i motocikala u prometu, iz policije su i dosad pozivali na oprez vozače ostalih vozila da ne oduzimaju prednost kada se uključuju u promet, prestrojavaju, pretječu, obilaze ili se polukružno okreću te skreću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozače mopeda i motocikala podsjećali su na obvezu nošenja propisane, homologirane i pravilno pričvršćene zaštitne kacige, a bicikliste na javnim cestama da noću i danju, u slučaju smanjene vidljivosti, nose reflektirajući prsluk ili takvu cjelokupnu biciklističku odjeću.

Isto vrijedi i za pješake kada se kreću kolnikom na javnoj cesti koji noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolike su kazne?

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od dosadašnjih 500 kuna, po novom oko 66 eura, u slučaju nepoštivanja odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću.

Play logo

U navedenim uvjetima za nekorištenje svjetala na biciklu, kao i nenošenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće kod biciklista, propisana je kazna u iznosu od dosadašnjih 300 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo