PROBLEMI KOJE DONOSI JESEN

OČEKUJE SE NAVALA NA ZDRAVSTVENI SUSTAV: ‘Bojimo se drugih virusnih infekcija, gripa, početka školske godine, vrtića’

‘Bojimo se drugih virusnih infekcija, gripa, početka školske godine, vrtića. Očekujemo navalu na zdravstveni sustav’

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, Mario Gazić, rekao je danas za N1 da će u nadolazećoj jesenskoj i zimskoj sezoni biti od kritične važnosti spriječiti oboljenja medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika.

“Bojimo se drugih virusnih infekcija, gripa, početka školske godine, vrtića. Očekujemo navalu na zdravstveni sustav. Nesuglasice se trebaju izbjeći odlukama na nacionalnom nivou. Spremni smo koliko god je moguće iako nedostaje medcinskih sestara”, rekao je dodavši da bi zbog povećanog broja testiranja trebalo povećati kapacitete za uzimanje briseva.

VELIKI PROBLEMI U KBC-U SPLIT: Zaraženi kardiolog i anesteziolog imali su desetke kontakata s drugim liječnicima i pacijentima

PROCURILI DETALJI POČETKA ŠKOLSKE GODINE: Nastava za prva četiri razreda odvijat će se po sistemu ‘balončić’ ili ‘mjehurić’

Izjava o odgovornosti

Gazić kaže da su iznenađeni tvrdnjama kako zdravstveni radnici u pojedinim bolnicama moraju potpisati da su se na godišnjem odmoru ponašali odgovorno, nakon što je Hrvatska udruga za medicinsko pravo osudila postupanje pojedinih zdravstvenih ustanova koje traže od liječnika potpisivanje izjava o odgovornosti ako se zaraze koronavirusom izvan svog radnog mjesta, što se posljedično odnosi i na uskraćivanje plaće.

“Iznenadila nas je takva objava”, rekao je Gazić. “Medicinske sestre nisu nikad unijele virus u zdravstveni sustav. Ne treba ni razmišljati o takvom odnosu. To je izuzetno demotivirajuće. One gotovo nisu imale slobodne dane već mjesecima u iznimno napornim uvjetima, osjećaju se diskriminirajuće jer su trebale dobiti pohvale od sustava, a ispostavlja se da ih se još više kontrolira.”

Smatra da bi se u budućnosti svi zdravstveni radnici trebali testirati na koronavirus nakon godišnjih odmora jer bi tako razdvojili bolesne i one koji mogu unijeti virus u sustav. “Vjerujem da mnogi ravnatelji rade u najboljoj namjeri da spriječe ulazak virusa u ustanove, ali ovakve stvari se moraju dogovarati s Ministarstvom zdravstva. Nadam se da će ministar donijeti odluku na nivou cijele države”, dodao je za N1.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr