Mještani na rubu očaja: 'Kad pokolju sve, krenut će na nas'

"U proteklih šest mjeseci vukovi su tri puta napali naše ovce. U lipnju na Krčevini u neposrednoj blizini Miljašić jaruge ubili su ih osam.

18.11.2014.
6:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Strahujemo da ćemo ostati bez ovaca nastave li se napadi vukova. Još gore je što smo se počeli bojati i za naše živote jer kad pokolju sve krenut će na nas. Ovaj napad na naše stado koji se odigrao između devet i deset sati podignuo je sumještane na noge. Svi se oni jednako sad boje za svoje ovce i koze. Od kada su se ovdje pojavili vukovi, kojih nikada do nedavno nije bilo na ovom našem prostoru, roditelji djecu odvoze automobilima do škole u centar Žerave. Ne puštaju ih da idu pješice. Eto gdje smo došli, jada se Ilija za Zadarski list.

Supružnici Stana i Ilija odmah su obavijestili policiju. Nazvali su i Savjetodavnu službu Zadarske županije. Njihova djelatnica i dobra poznavateljica ovakvih i sličnih prilika vezanih za napade vukova Ana Grgas ubrzo je izašla na teren. Ona je sve u skladu sa strukom provjerila, snimila, istražila i evidentirala.

Više vukova

"Kako nam je rekla gospođa Grgas po otiscima zubiju na zaklanim i naklanim ovcama dade se zaključiti kako se ne radi o samo jednom već o više vukova. Ne znamo što da radimo i kome da se sad obratimo. Ovo s vukovima prelazi svaku mjeru. Ispada da je važniji život vuka nego čovjeka što je apsurd svih apsurda. Došlo je po svoj prilici vrijeme da nećemo smjeti više imati ni ovce, koze, krave, telad, a ni perad. Pitamo se pa od čega će onda ovaj narod živjeti uz ovako jadne mirovine i nikakve plaće. Ako kojim slučajem netko ustrijeli vuka mora platiti državi 40.000 kuna, a može završiti i u zatvoru. A kad on pokolje stado kao što je to nama uradio onda nam kažu dobit ćete 300 kuna po ovci i to u vremenu od dvije do tri naredne godine. U pogledu rješavanja ovog problema morali bi se uključiti svi počevši od nas mještana pa nadalje mjerodavni iz naših gradskih i općinskih uprava, županije i konačno države. Ovako se više ne može, zaključio je Ilija Poljak.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali