NOVI PROBLEMI

‘OBUSTAVITE RADOVE!’ Arhitektica tuži Zagreb zbog žičare: Nisu radili prema projektu? A jako nalikuje i na jednu drugu poznatu zgradu…

U Gradu Zagrebu su neslužbeno potvrdili da su tužbu zaprimili te da će sljedeći tjedan poslati odgovor na tužbu za koju su uvjereni da je potpuno neosnovana

Tvrtka Arhitektura u bijelom i Ana Lovinčić, arhitektica koja kao autor potpisuje Sljemensku žičaru, ustali su tužbom na Trgovačkom sudu u Zagrebu zbog povrede autorskih prava te traže privremenu mjeru da se radovi obustave i izvedu sukladno projektu, piše u subotu Jutarnji list.

U Gradu Zagrebu su Jutarnjem neslužbeno potvrdili da su tužbu zaprimili te da će sljedeći tjedan poslati odgovor na tužbu za koju su uvjereni da je potpuno neosnovana. Na Trgovačkom sudu neslužbeno se doznaje da je postupak počeo, a sudac je stranke uputio u postupak mirenja.

‘BANDIĆEV POTPIS JE NA BAŠ SVIM SUMNJIVIM UGOVORIMA’: Projekt sljemenske žičare prešao je čak 100 milijuna eura?

U Gradu Zagrebu tvrde da su prijepori oko arhitektonskog projekta Sljemenske žičare među arhitektima započeli još prije. Jedna druga arhitektica koja je navodno radila u Elektroprojektu je ukazivala na to da konačni projekt previše nalikuje na poslovnu zgradu Deloittea u Oslu. To zaista postane jasno kad pretražite na Googleu spomenutu poslovnu zgradu, navodi dnevnik.

Proteklih su se dana u medijima mogli pročitati članci u kojima se arhitekti često zgražaju nad izgledom same žičare.

Povjesničarka umjetnosti Snješka Knezević za Jutarnji list je rekla da je “zapanjuje brutalnost i bezobzirnost prema ambijentu, bilo na donjem bilo na gornjem kraju”. Ta žičara je izraz potpunog nerazumijevanja grada njegove kulture i prirode, izraz megalomanskih vizija neobrazovane, despotske uprave, koja nemilice razbacuje novac grada smatra Knežević.

MULJAŽE S NOVOM SLJEMENSKOM ŽIČAROM: Neki dijelovi su i do 200 puta skuplji od planiranog; na RTL stigla snimka duga 7 sati koja ide u detalje

Dnevnik podsjeća da se na YouTubeu ovih dana pojavio i video nepoznatog autora u trajanju od sedam sati u kojem je prilično detaljno analizirana i snimljena izgradnja žičare koja je dosad stajala gotovo 600 milijuna kuna, uz dodatnih više od 120 milijuna kuna kamata na kredit. U Gradu Zagrebu neslužbeno tvrde da je video prepun manipulativnih pa i netočnih podataka. U videu se detaljno analizira kako su troškovi radova narasli za čak 89 milijuna kuna.

Povratak na Net.hr