U JEKU PREGOVORA

OBRTNICI PORUČUJU BUDUĆOJ VLADI: Ne ukidajte obvezno članstvo u HOK-u

O aktualnim pregovorima o formiranju buduće vlade, koje predstavnici Mosta vode s HDZ-om i SDP-om, nakon sindikata oglasila se priopćenjem i Hrvatska obrtnička komora (HOK). Obrtnici i poduzetnici dočekuju s olakšanjem “svako rasterećenje gospodarstva s ciljem stvaranja konkurentnosti”.

Također, kažu, podržavaju prijedloge koji su sukladni definiranim i objavljenim zahtjevima hrvatskih obrtnika budućoj vlasti.

Protiv ukidanja obveznog članstva u HOK-u

“Suglasnost o potrebnom smjeru promjena u pristupu gospodarstvu postoji kod prijedloga za unapređenje proizvodnje, pojednostavljenje propisa i smanjivanje administrativnih prepreka
u poslovanju, fleksibilnije radno zakonodavstvo, jednostavniji pristup izvorima financiranja te postupanje inspekcijskih službi kroz preventivu i edukaciju prije represije. Obrtnici podržavaju i smanjenje neporeznih davanja, npr. za ZAMP, RTV pretplatu, različite pristojbe i provizije, čime bi se stvarno rasteretilo njihovo poslovanje”, stoji u njihovom priopćenju.

No, ukidanje obveznog članstva HOK-u smatraju štetnijim nego korisnim u trenutku kada “država ne osigurava povoljno poslovno okruženje za poslovanje obrtnika i poduzetnika”.

“Ako se ukine obvezno članstvo, Komora gubi reprezentativnost, pretvara se u agenciju i partikularne interese financijski ‘jakih’ dobrovoljnih članova. U konačnici, obrtnici će trpjeti
veće troškove koji će nastati iz obveza koje se stalno nanovo propisuju, a na koje više neće imati tko utjecati”, stoji u priopćenju.

NEĆE IM SE ISPUNITI ŽELJA: I nakon izbora liječnici bez strukovnog kolektivnog ugovora

Obrtnici jaki samo ako su udruženi

“Upitno postaje i provođenje javnih ovlasti od strane Hrvatske obrtničke komore, odnosno taj će posao morati preuzeti država i pronaći sredstva za financiranje u Državnom proračunu,
što će dodatno opteretiti ionako preveliki proračunski deficit. Obrtnici su jaki samo ako su udruženi, ako zajedničkim snagama štite svoje interese i nastoje utjecati na mijenjanje zakonske regulative”, poručuju iz HOK-a.

Podsjećaju kako se aktivnosti HOK-a financiraju iz komorskog doprinosa te da osnovna uloga toga nije stjecanje profita, već zastupanje interesa obrtništva u kreiranju povoljnijeg zakonodavnog okvira i konkurentnosti kao i aktivna uloga u osmišljavanju i provedbi strukovnog obrazovanja za potrebe gospodarstva u cjelini.

A to je, kažu, opća korist za društvenu zajednicu.

SINDIKALCI SE UZBUNILI: A gdje su u reformama radnici?!

Povratak na Net.hr