Gužva na nebu iznad Hrvatske

U samo jednom danu, točnije, 18. kolovoza, hrvatski je zračni prostor preletjelo čak 2.505 zrakoplova. Takva gužva na nebu iznad Lijepe naše još nije zabilježena od osnutka države. No, dobri rezultati ne bilježe se samo u tome.

Od osnutka Republike Hrvatske našim zračnim prostorom u jednom danu nije preletjelo toliko zrakoplova koliko ga je preletjelo 18. kolovoza. Tada je, naime, na nebu iznad Lijepe naše zabilježeno čak 2.505 letova. No, to nije bio jedini dan s gužvom na nebu. Rekordan je prije toga bio 7. srpanj kada su naš zračni prostor preletjela čak 2.418 zrakoplova.

Kašnjenje smanjeno s 0,53 na 0,3 minute

Za stotinjak je to više nego lani kada su i kašnjenja bila veća. Naime, kašnjenje po letu smanjeno je s 0,53 na 0,3 minute, priopćila je Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o. (HKZP) iz koje ističu kako će takvi rezultati ojačati i imidž RH kao poželjne turističke destinacije do koje se stiže bez kašnjenja i bez većih problema u zračnom prometu.

Inače, dok HKZP posljednjih mjeseci bilježi sjajne rezultate, kontrole letenja u regiji bilježe pad zračnog prometa od 3 do 8 posto.

Ostvaren cilj koji je zadala Europska komisija

“HKZP je trenutno jedan od regionalnih lidera u davanju usluga kontrole letenja. Europska komisija je u 2012. godini odredila cilj u kašnjenjima od 0,7 minuta po letu na razini cijele Europe, dok smo mi taj broj u vrlo kratkom roku prepolovili te on sada iznosi 0,3 minute po letu. Ostvarili smo i značajan porast naših kapaciteta što ćemo iskoristiti za daljnje privlačenje korisnika naših usluga. Taj rezultat je izuzetno vrijedan poradi ulaska Hrvatske u Europsku Uniju i dokazivanja vrijednosti i kvalitete hrvatskih proizvoda i usluga. Takvim rezultatima spremno dočekujemo nove izazove u jedinstvenom europskom nebu”, pohvalio se novi direktor HKZP-a Nino Karamatić.

Povratak na Net.hr