'OBOLJELI SU SVE MLAĐI I NEMAJU DRUGIH BOLESTI': / Ravnatelj splitske bolnice kaže da imaju puno pacijenata s upalom pluća; 'Na kisiku su'

'Među bolesnicima je sve veći broj onih koji nemaju drugih komordibiteta, i prosječna dob je niža nego ranije'

18.11.2020.
14:52
Ivo Cagalj/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ravnatelj splitskog KBC-a, Julije Meštrović, na današnjoj je konferenciji za medije komentirao epidemiološku situaciju u gradu Splitu, istaknuvši da je u bolnici sve više oboljelih od covida-19, i to onih koji nemaju drugih komorbiditeta. Kaže da je puno i onih koji imaju upalu pluća i koji su na kisiku. "Educirali smo novo osoblje, pripremali medicinske sestre, i za sada je sve u najboljem mogućem redu", rekao je Meštrović.

Naveo je da se prosječna dob pacijenata promijenila u odnosu na prije te da je sada barem pet godina niža. "Među bolesnicima je sve veći broj onih koji nemaju drugih komordibiteta, i prosječna dob je niža nego ranije. Za sada nemamo problem s brojem osoblja i nadam se da ćemo uspjeti raditi tako da se to neće dogoditi. Za to smo se pripremali'', istaknuo je Meštrović.

Spor oporavak nekih bolesnika

Bolnica na Križinama je spremna za rad, a prostor i osoblje je spremno za zbrinjavanje novih pacijenata ako to bude potrebno. Meštrović ističe i da je u KBC-u spremno 200 kreveta. "Imamo bolesnika za koje znamo da bolest traje dugo, da je oporavak izuzetno spor i osjećaj slabosti se produžuje dugo vremena. Također, poteškoće disanja su ozbiljne. Nuspojave su poznate, no ovo je sigurno ono što imamo u odnosu na naše bolesnike'', rekao je Meštrović.

Kaže da je otvorena mogućnost aktiviranja Spaladium Arene u slučaju da u bolnici ponestane kapaciteta, no naglasio je da razloga za brigu nema te da u bolnici ima dovoljno osoblja, lijekova i respiratora.

Najveći broj zaraženih do sada

U posljednja 24 sata u Splitsko-dalmatinskoj županiji 439 je novozaraženih osoba, najviše dosad, a tri su muškarca umrla u bolnici, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1097 obrađenih testova danas je 439 novooboljelih osoba pozitivno na covid. Iz Splita je njih 136, Sinja 59, Trilja 39, Kaštela 35, Otoka 21, Solina 20, Imotskog 19, Podbablja, Omiša i Runovića po 12, Dugopolja i Hrvaca po 11, te Podstrane osam.

Po pet novozaraženih je zabilježeno u Klisu, Muću i Zagvozdu, četvero zaraženih je u Dicmu, po troje u Trogiru i Prološcu, po dvoje u Vrgorcu, Vrlici, Zmijavcima i Cisti Provo, te po jedan u Makarskoj, Starom Gradu,Visu, Baškoj Vodi, Dugom Ratu, Gradcu, Jelsi, Lokvičićima, Pučišćima, Segetu i na Šolti.

"Od ukupnog broja novooboljelih osoba 192 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno je 2592 osoba u samoizolaciji, na bolničkom liječenju je njih 135, dok je 11 osoba na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umrle su tri muške osobe starosti 77, 72 i 93 godine koje su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju", ističe se u priopćenju Stožera.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali