Play ponuda

preduge liste čekanja / Oboljeli od limfedema na terapiju čekaju više od 365 dana 'Naše bolnice koje to provode su preopterećene'

Image
Foto: Shutterstock

Limfedem je kronična bolest usporenog limfnog sustava, to jest prekomjerno nakupljanje limfe u organizmu, a prvi vidljivi simptomi su naglo oticanje nogu i ruku. Javljaju se kao posljedica kirurških zahvata, najčešće kod karcinoma dojke, ali i drugih trauma

6.3.2023.
14:05
Shutterstock
Play ponuda

U povodu Svjetskog dana limfedema, 6. ožujka, inicijativa Život s limfedemom podsjetila je u ponedjeljak na sve probleme s kojima se suočavaju oboljeli od te bolesti usporenog limfnog sustava, a posebice da na terapiju čekaju više od godinu dana.

Limfedem je kronična bolest usporenog limfnog sustava, to jest prekomjerno nakupljanje limfe u organizmu, a prvi vidljivi simptomi su naglo oticanje nogu i ruku. Javljaju se kao posljedica kirurških zahvata, najčešće kod karcinoma dojke, ali i drugih trauma.

Limfedem nije smrtonosna bolest, ali lijeka nema pa ako se na vrijeme ne uoče simptomi i ne započne s pravom terapijom može imati po život opasne posljedice, upozorava inicijativa.

Image
DONOSI JGL /

Stručnjaci Specijalne bolnice za plućne bolesti: Kako pravilno disati i kako disanje utječe na respiratorne infekcije?

Image
DONOSI JGL /

Stručnjaci Specijalne bolnice za plućne bolesti: Kako pravilno disati i kako disanje utječe na respiratorne infekcije?

Pacijentima najviše pomaže kompletna dekongestivna terapija, koja uključuje limfnu drenažu i bandažu te promjena životnih navika, tjelovježba i prehrana.

Bolnice su preopterećene, a pacijenti čekaju

"Naše  bolnice u kojima se takve terapije provode su preopterećene, a liste čekanja na kojima su najčešće onkološki bolesnici sve su duže, zbog čega na terapiju treba čekati više od godinu dana", kažu predstavnice incijative Ojdana Koharević i Katija Bajrić.

Dok pacijentice čekaju na terapiju, nakupljena limfa blokira organizam i utječe na kvalitetu života pa im ne preostaje nam ništa drugo nego da spas potraže u privatnim ordinacijama, gdje se za ciklus kompletne dekongestivne terapije treba izdvojiti od 500 do 1000 eura. 

Također, jedan od problema je i stalni nedostatak fizioterapeuta i specijalista limfologa. U hrvatskim bolnicama terapiju provode stručni, educirani, licencirani fizioterapeuti na prijedlog liječnika, ali Hrvatska i dalje nema specijaliste limfologe koji bi se bavili samo limfedemom.

"Stalno slušamo o reformi zdravstva, o planovima i strategijama, no nama ne trebaju reforme ni strategije već terapije - i mi oboljeli od limfedema želimo živjeti", poručuju predstavnice inicijative.

Play ponuda
Play ponuda