DALI SVOJ PRIJEDLOG

‘OBNOVIMO ZAGREB’ PISAO PREMIJERU: ‘Treba sufinancirati i druge učinkovite načine grijanja, ne samo kondenzacijske bojlere’

Kondenzacijski bojleri nisu odgovarajuće niti najbolje rješenje za svako kućanstvo, ističe interdisciplinarna zajednica stručnjaka i znanstvenika ‘Obnovimo Zagreb’ u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću

Udruga “Obnovimo Zagreb” pozvala je u petak Vladu da izmijeni odluku o novčanoj pomoći za popravak zgrada oštećenih potresom kako bi se, osim za sanaciju dimnjaka i ugradnju kondenzacijskih bojlera, novac iskoristio i za druge učinkovite načine osiguranja grijanja i tople vode.

Kondenzacijski bojleri nisu odgovarajuće niti najbolje rješenje za svako kućanstvo, ističe interdisciplinarna zajednica stručnjaka i znanstvenika “Obnovimo Zagreb” u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću. Postoji, navode, niz drugih mogućnosti za dugoročno suvremeno rješavanje potrebe za grijanjem i toplom vodom za kućanstva s potresom uništenim dimnjacima, kao što su grijanje na daljinu, odnosno priključenje na toplanu, korištenje dizalica topline, obnovljivih izvora energije itd.

HOĆE LI ZAGREPČANI OSTATI BEZ GRIJANJA? Nakon potresa potencijalno stiže novi udar na građane, dimnjačari krenuli s radikalnom mjerom

Njihov prijedlog

Stoga predlažu da se Odluka o osiguranju novčane pomoći za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba i okolice izmijeni tako da se predviđeni iznos od 20.000 kuna po kućanstvu, osim za sanaciju dimnjaka i ugradnju kondenzacijskih bojlera može upotrijebiti i za ugradnju ostalih visoko učinkovitih načina grijanja i pripreme tople vode.

Izmjenom Vladine odluke postigao bi se višestruki učinak – bila bi u skladu sa Zakonom o tržištu toplinske energije te s načelima tržišnog natjecanja, jer bi se izbjegao monopol ugradnje samo jedne vrste uređaja za proizvodnju toplinske energije za kućanstva.

Izmijenjena odluka omogućila bi pristup obnovi sustava grijanja potresom pogođenih kućanstava i domaćim proizvođačima toplinske energije kao što je npr. HEP toplinarstvo. Također, diverzificirala bi kvalifikacije potrebne za poslove dovođenja oštećenih kućanstava u upotrebljivo stanje, što je iznimno važno s obzirom na približavanje sezone grijanja, te nedovoljne kapacitete izvođača angažiranih na sanaciji dimnjaka i ugradnji kondenzacijskih bojlera.

Povratak na Net.hr