RATNI ZLOČIN

OBLJETNICA MASAKRA NA OVČARI: Odveli su više od 200 ljudi iz vukovarske bolnice i streljali ih, njihova tijela nabacali jedno na drugo

Danas se obilježava 26. obljetnica masakra na vukovarskoj Ovčari. 20. studenog 1991. su srpske postrojbe odvele 200 ranjenika, civila i medicinskog osoblja iz vukovarske bolnice na poljoprivredno dobro Ovčaru, gdje su ih masovno likvidirali nakon preuzimanja grada.

Iz vukovarske su bolnice 19. studenog 1991. odvedene 263 osoba, a iz masovne su grobnice ekshumirani posmrtni ostaci 200 osoba 1996. godine. Do 2006. godine identificirane su 194 osobe. 60-ak osoba se još smatra nestalima.

STRIJELJALI OKO 200 ZAROBLJENIKA: Odgođeno drugostupanjsko suđenje za ratne zločine na Ovčari

‘BILO JE UŽASNO, ŽENE SU ODVODILI NA SILOVANJA’ Odana počast žrtvama Veleprometa i Ovčare

Na Ovčari poginuo i novinar Siniša Glavašević

Na Ovčari, poljoprivrednoj farmi oko 5 kilometara udaljenoj od Vukovara, početkom listopada 1991. napravljen je logor. U noći s 20. na 21. studeni pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi streljali su ljude dovedene iz bolnice iz vatrenog oružja. Ubijeni su bili u dobi od 16 do 77 godina, a njihova su tijela nabacana jedno preko drugog u za to pripremljen rov i pokrivena zemljom.

 

Ovčara, mjesto masovnog pokolja ranjenika iz vukovarske bolnice

Među žrtvama su bili i francuski ratni dragovoljac Jean-Michel Nicolier i novinar Siniša Glavašević.

Jean Michel NicolierFoto: Udruga dr. Ante Starčević – Tovarnik

Hrvatski radio Vukovar od ponoći kroz iduća 24 sata emitira program posvećen novinaru i uredniku toga radija Siniši Glavaševiću, ubijenom 20. studenoga 1991. godine na Ovčari.

U programu nazvanom “Glas koji ne šuti – Glas koji se čuje” HRV će emitirati brojne specijalizirane emisije o Siniši Glavaševiću, ratnoj novinarskoj i tehničkoj ekipi HRV-a, nastanku HRV-a i drugim temama vezanim uz tu radijsku kuću u Domovinskom ratu.

Siniša Glavašević

Tijekom Domovinskog rata Siniša Glavašević bio je urednik Hrvatskog radija u Vukovaru i ratni izvjestitelj. Nakon sloma obrane grada, odveden je 19. studenoga 1991. godine iz vukovarske bolnice i gubi mu se trag. Njegovi posmrtni ostavci ekshumirani su iz masovne grobnice na Ovčari s još 199 žrtava tako da se pretpostavlja da je ubijen i pokopan na Ovčari istog dana kad je odveden.

Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

 

Okupljanje na Memorijalnom groblju

Osim Siniše Glavaševića, u agresiji na Vukovar 1991. poginuli su i djelatnici HRV-a Stjepan Penić, Vladimir Levar, Branko Polovina i Zdenko Purgar.

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata (UDPNHBDR) održat će se 10. mimohod pod nazivom “Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“. Mimohod se organizira u čast i spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje. Mimohodom organizator spaja dvije najveće masovne grobnice u Hrvatskoj, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar i Ovčaru.

Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

 

Okupljanje će započeti u 10 sati na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar, gdje će u 10,30 sati biti održan prigodni program i molitva kod centralnog križa. U 11 sati mimohodom “Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ krenut će se do mjesta masovne grobnice Ovčara. Za 13 sati predviđeno je polaganje vijenaca kod spomen – obilježja, mjesta masovne grobnice Ovčara uz prigodni program “Ovčara – vječna rana” i molitvu. Od 15 do 17 sati obilazit će se spomen mjesto “Vukovarska bolnica 1991.“

U 16 sati će u Ružičkinoj kući premijerno biti prikazan film “Oni su Hrvatska”o poginulim braniteljima. U 17,30 sati u crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice mučenika na Sajmištu bit će služena misa za poginule i nestale hrvatske branitelje i civile žrtve Ovčare.

TAJNA DRUGE GROBNICE NA OVČARI: ‘Znamo da je tamo, ali još je nitko nije uspio naći’

NEISPRIČANA PRIČA O OVČARI: ‘Otkrili smo imena i prezimena još 57 krvnika… Neki su mijenjali identitet, ali sve smo ih našli’

Povratak na Net.hr