STABILNI PESIMIZAM

OBJAVLJENO NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Evo tko trenutno ima najveću potporu birača u Hrvatskoj i što građani misle o radu Vlade

Redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar pokazuje koliko se promijenila politička scena u kolovozu – tko gubi, a tko dobiva potporu birača te kakav je dojam građana o vladinim politikama i smjeru u kojem Hrvatska ide.

Prema istraživanju koje je provedeno na nešto manje od tisuću punoljetnih građana u prvoj polovini ovog mjeseca, HDZ je i dalje prvi izbor birača s potporom od 33,7 posto. Odmah iza te stranke, sa zaostatkom od 10 postotnih poena, nalazi se SDP, još od rujna 2016. Kolovoz završavaju potporom od 23,3 posto birača.

Živi zid je treća opcija s potporom od 7,1 posto birača, a Most nezavisnih lista može računati na 6,7 posto potpore.

Stranke bez kojih se ne može vladati

Stranka Milana Bandića 365 trenutačno uživa potporu od 4,5 posto birača. Slijedi je HSS s potporom od 3 posto, a regionalni IDS može računati na potporu od 2 posto, no u Istri je taj postotak  veći.

HSU uživa potporu od 1,4 posto, Pametno, također, ima potporu birača od 1,4 posto. HNS, dio vladajuće koalicije, trenutačno može računati na potporu od 1,3 posto birača. A Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića uživa 1 posto potpore.

Stranke s manje od jedan posto potpore, ali su ‘važne i glasne’

Narodna strana Radimira Čačića ima 0,9 posto, Neovisni za Hrvatsku Brune Esih 0,9 posto, HDSSB uživa potporu od 0,7 posto, Hrvatska demokršćanska stranka također može računati na potporu od 0,7 posto birača, Nova ljevica 0,6 posto, HSLS, dio vladajuće koalicije, ima potporu od 0,5 posto, SNAGA uživa potporu od 0,4 posto a GLAS, koji vodi Anka Mrak Taritaš, u prvom testiranju birača uživa potporu od 0,3 posto, HRAST ima 0,2 posto, a neka druga stranka 1 posto. Neodlučnih birača je 8,4 posto.

Hrvatski pesimizam – stabilno loše

Da zemlja ide u lošem smjeru misli 63 posto građana, a njih 26 posto pak misli da ide u dobrom. Ako se analiziraju ranija istraživanja, ovo je već treći mjesec da nema velikog rasta pesimizma, ali ni optimizma. Stabilni pesimizam vlada već treći mjesec.

Vladina politika i dalje je nepopularna

Vladinu politiku i dalje većina građana ne odobrava, točnije, njih 58 posto. Već treći mjesec taj broj lagano, ali zamjetno raste. Istodobno pada, ali još uvijek ne dramatično, broj onih koji odobravaju Vladinu politiku. Sada ih je 32 posto.  Ne zna njih 10 posto.

Vlada će opstati do kraja?

Iz mjeseca u mjesec raste broj građana koji vjeruju da će Vlada odraditi mandat do kraja i trenutačno ih je 67 posto. Onih koji misle da neće biti tako je 23 posto. Odgovor ‘ne znam’ ponudilo je 10 posto ispitanika. Da će Vlada opstati, misli većina HDZ-ovih birača, kao i većina SDP-ovih birača, odnosno, njih 67 posto, većina Mostovih birača, njih 63 posto, kao i Živog zida 70 posto.

Povratak na Net.hr