OBJAVLJENI OBEĆAVAJUĆI REZULTATI NOVE STUDIJE: / Evo zašto doista ne biste trebali odbiti cjepivo

'Obećavajuće i ide u prilog nadi da bi se s 55 posto cijepljenosti stanovništva mogla zaustaviti epidemija'

29.4.2021.
14:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tijekom pandemije koronavirusa kućanstva se smatraju mjestima visokog rizika zaraze i upravo su zato stručnjaci oduševljeni viješću da već jedna doza Pfizerovog ili AstraZenecinog cjepiva može smanjiti prijenos korone unutar istog kućanstva. I to gotovo 50 posto, što je pokazalo istraživanje engleske Agencije za javno zdravstvo.

Studija je pokazala da je kod ljudi koji se zaraze virusom dva do tri tjedna nakon cijepljenja prvom dozom, vjerojatnost da će članu svog kućanstva prenijeti virus manja za 38 do 49 posto u odnosu na necijepljene. Nakon 14 dana uočena je razina zaštite nakon cijepljenja te je slična neovisno o dobi cijepljene osobe ili člana kućanstva.

Autori koji stoje iza istraživanja misle da bi se slični rezultati mogli pokazati i na mjestima sličnog rizika prijenosa virusa, kao što su zatvori, studentski domovi ili pak stanovi s cimerima.

Kaić: 'To su ohrabrujući rezultati'

Ocjena britanskog ministra zdravstva Matta Hancocka jest da su to odlične vijesti koje idu u prilog cijepljenju. Kod cijepljenih osoba prva doza cjepiva istodobno sprječava mogućnost razvoja Covida sa simptomima. Nakon primanja prve doze cjepiva bilo kojeg proizvođača u roku četiri tjedna rizik od simptomatskog oblika bolesti smanjuje se za oko 60 do 65 posto.

Istraživanje još nisu vidjeli u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), no rezultate objavljene studije smatraju ohrabrujućima, piše Novi list. Dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a kaže da se o prijenosu koronavirusa kod cijepljenih zna jako malo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Zna se jedino da se osobe koje su cijepljene mogu zaraziti dok ne steknu imunitet, što se češće događa nakon prve, ali nekad i nakon druge doze cjepiva, ali koliko su zarazne se ne zna. Dosad nije bilo podataka o tome", rekao je Kaić za Novi list.

Nada da bi se s 55 posto cijepljenih mogla zaustaviti pandemija

Premda je suzdržan od komentara istraživanja koje još nije vidio, veli kako su objavljeni rezultati obećavajući.

"Ne znamo koliko je smanjena mogućnost prijenosa virusa nakon druge doze, ali sigurno je da će druga doza pokazati još bolje smanjenje rizika, a tamo gdje nisu tako bliski kontakti stanje će biti još bolje. To je obećavajuće i ide u prilog nadi da bi se s 55 posto cijepljenosti stanovništva mogla zaustaviti epidemija", rekao je epidemiolog Kaić za Novi list.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali