OBJAVLJENE PREPORUKE ZA PRAVOSLAVNI BOŽIĆ: / Prije ulaska u hram dezinfekcija ruku, maske su obvezne tijekom cijelog boravka

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Preporučuje se korištenje zaštitnih maski tijekom cijelog boravka u hramu, osobito za vrijeme govora i pjevanja

4.1.2021.
23:55
Grgo Jelavic/PIXSELL
Play logo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke za vjerske obrede uoči pravoslavnog Badnjaka i Božića u skladu s epidemiološkim mjerama za prevenciju širenja zaraze koronavirusa. Preporučuje se korištenje zaštitnih maski tijekom cijelog boravka u hramu, osobito za vrijeme govora i pjevanja, vjernici trebaju nositi maske za lice ili medicinske maske (osim u vrijeme pričesti).

Prije obreda i nakon obreda treba se pridržavati ograničenja vezanih uz fizički kontakt s osobama koje nisu članovi kućanstva te izbjegavati fizički dodir (rukovanje i ljubljenje) pri čestitanju Božića. Pri ulasku u hram potrebno je dezinficirati ruke. Preporučuje se kraćenje svih obreda u božićno vrijeme, koliko god je moguće skratiti trajanje, a povećati broj obreda te svi obredi trebaju završiti najkasnije do 22 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Image
JOHNSON OBJAVIO: /

Velika Britanija ide u novu karantenu zbog novoj soja koronavirusa - bit će strogo kao i na proljeće

Image
JOHNSON OBJAVIO: /

Velika Britanija ide u novu karantenu zbog novoj soja koronavirusa - bit će strogo kao i na proljeće

Maksimalan broj vjernika

Potrebno je ograničiti maksimalni broj vjernika na obredu u hramu na način da broj vjernika koji mogu istovremeno biti u hramu ovisi o unutarnjoj površini hrama - ne smije biti više od jednog vjernika na sedam kvadratnih metara prostora predviđenog za vjernike. U površinu hrama se ne računa prostor oko oltara, a istovremeno treba osigurati dva metra razmaka u svim smjerovima između vjernika.

Obavijest o najvećem dopuštenom broju vjernika treba biti istaknuta na ulazu te je potrebno zadužiti osobu koja će nadzirati broj vjernika koji ulaze u hram. Članovi istog kućanstva i obitelji koje zajedno dođu na obred ne trebaju održavati međusobni razmak od dva metra, ali između jednog kućanstva/obitelji i drugog kućanstva/obitelji treba biti razmak od dva metra.

U redu za pričest treba održavati razmak od dva metra i smjer kretanja treba biti takav da se nakon pričesti vjernik ne vraća istim putem kojim je išao na pričest, već da zaobiđe klupe i vrati se na svoje mjesto. Podjelu pričesti preporučuje se organizirati na način koji ne uključuje zajedničko dijeljenje i korištenje istih predmeta. Obred je potrebno organizirati bez zbornog pjevanja, stoji u preporukama HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo