DETALJNO

OBJAVLJENE NOVE MJERE ZAŠTITE OD KORONAVIRUSA: Evo što prvo morate napraviti kada dođete kući izvana

Objavljene su nove upute građanima za ponašanje kod kuće tijekom pandemije COVIDA-19

Na službenim vladinim stranicama i društvenim mrežama koronavirus.hr osvanule su upute što građani za vrijeme pandemije trebaju činiti prilikom povratka u svoju kuću ili stan.

Tako je prva preporuka da se najprije skine i makne obuća te da se potom temeljito operu ruke. Osim toga, podsjetili su i na ostale ranije donesene upute.

Ponovili ranije donesene mjere zaštite

Prije svega, to je česta higijena ruku sa sredstvima koja sadrže 70 posto alkohola ili pranje u trajanju od barem 20 sekundi; izbjegavaje diranja očiju, nosa i usta; često provjetravanje zatvorenih prostorija; kihanje i kašljanje u savinuti lakat ili maramicu; nošenje medicinske maske za one koji imaju respiratornih problema; održavanje socijalne distance od najmanje jednog metra te često informiranje. Iste preporuke vrijede i za trudnice, objavili su na Facebooku.

Ograničite društvene kontakte

Građani trebaju ostati kod kuće, a u slučaju pojave simptoma trebaju telefonom nazvati svog liječnika ili dežurnu COVID-19 ambulantu; ne dijeliti predmete s drugim ukućanima te osigurati posebnu sobu za bolesne; redovito čistiti plohe u domu. U drugim zatvorenim prostorima trebali bi izbjegavati druge bolesne osobe te općenito ograničiti kontakt s drugim ljudima i održavati razmak od najmanje dva metra.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

 

Povratak na Net.hr