‘Milijune praštate, a nas blokirate zbog sto kuna!’

Oprost dugova pojedincima dok se istovremeno građane blokira zbog 100 kuna, dug HRT-a kao dokaz da je država najneuredniji porezni obveznik, dugovi države spram tvrtki i građana – samo su neke zamjerke koje su građani kao lavinu stresli na Vladu nakon što se pohvalila objavom liste poreznih dužnika.

Objavom popisa poreznih dužnika na internetskim stranicama Porezne uprave pohvalila se i sama Vlada na Facebooku i Twitteru. Uz poveznicu na “stup srama” dodali su i pojašnjenje, odnosno izjavu šefa državnih financija Slavka Linića, koji je kazao: “Želimo jasnu razliku između urednih i neurednih poreznih obveznika. Dug se mora naplatiti – bez iznimki. Dužni smo to učiniti zbog građana i tvrtki koji uredno podmiruju svoje obveze.”

‘Milijune opraštate, a građane blokirate zbog sto kuna’

No, potez kojim se Vlada očito ponosi, kod građana nije naišao na pozitivan odjek. Štoviše, nanizale su se kritike uz pitanja: “I što sada?”

“Fakat koga vi farbate s time? Nada Čavlović i njezina kompanija koji selektivno vode poreznu politiku. Blokiraju se građani zbog 100 kuna i nemaju od čega režije platiti, a FINA im blokira sva primanja, dok istovremeno onima koji vas plaćaju i koji financiraju vaše prljave lažljive kampanje opraštate desetke i stotine milijuna duga”, stoji u komentaru jednog građanina na Facebooku, koji pritom podsjeća da su nekim velikim poduzetnicima dugovi oprošteni.

Taj oprost dugova pojedincima ono je na što su mnogi u svojim komentarima upozorili, jednako kao što su istaknuli i činjenicu da ni država svoje dugove spram građana i tvrtki ne podmiruje.

HRT-om ste pokazali ste da ste ‘najneuredniji porezni obveznik’

“Ovakvo linčovanje zaista je nepotrebno, posebice zbog toga što sama Vlada ne otplaćuje dugove prema svojim dužnicima. A koliko se duga oprašta ovim našim ‘oligarsima’ i ‘tajkunima’ to ne treba ni spominjati. Ne znam da li je ovakva politika pravo lice socijaldemokracije ;)”, napisao je M.Š. Tu im je na zub taman sjela i Hrvatska televizija, koja se po visini poreznog duga nalazi na drugom mjestu na listi.

“Kako PU misli naplatiti dugovanje HRT-u? Smeće od ustanove, koji nas godinama ugnjetavaju sa HRT pristojbom i još nas prave budalama. Za to je najveći krivac vlada… sve prošle vlade pa i sadašnja, koja je sjedila u oporbi i šutjela. Sramota!”, prokomentirala je D.S., dok se D.D.Č. nadovezuje: “Na 1. mjestu dužnika je državno poduzeće (HRT). Pokazali ste da ste Vi ‘najneuredniji porezni obveznik’.”

Među brojnim komentarima tek rijetki su samo pohvalili potez Porezne uprave, a jedan se facebookovac pomalo i sprdao aludirajući na to da se objavljuju popisi i rade ankete, ali i da sve na tome ostaje. “Baš ste simpatična Vlada…anketice neke, izjave ovakve…što je sljedeće aaa??? Prodaja letećih medvjedića dobra srca diljem Hrvatske”, napisao je tako J.M. Dodajmo ipak da je uz 200 komentara bilo oko 200 ‘lajkova’ na vijesti Vlade.

Povratak na Net.hr