Play ponuda

NEOBIČNA OBITELJSKA PRIČA IZ HRVATSKE: / 'Naša Lucija ima dva tate i dvije mame, a svi četvero smo gay'

Image
Foto: AFP/Ilustracija, GEORGES GOBET

Lucija (13) ima tatu Alojza i tatu Marka, inače homoseksualni par, ali i dvije mame, koje su lezbijski par. Parovi žive jedni blizu drugih i o djevojčici se podjednako brinu.

5.5.2016.
14:20
AFP/Ilustracija, GEORGES GOBET
Play ponuda

"Kad sam shvatio da sam gay, bio sam najžalosniji što neću moći imati djecu. A obožavam ih. I bio sam razočaran sve dok se nije ukazala prilika da postanem roditelj. Tu sam se demantirao. Pokazalo se da je sve moguće ako su velika ljubav i želja u pitanju", priča za Jutarnji listAlojz, inače tata trinaestogodišnje djevojčice Lucije iz Zagreba. Alojz je sa svojim partnerom Markom u vezi 25 godina, a lani su i službeno "uplovili" u životno partnerstvo. Njihova Lucija, osim dva tate, ima i dvije mame, a o njoj se svi jednako brinu.

Projekt zajedničkog roditeljstva

Odgovor na pitanje kako postati roditelj u njihovoj situaciji u Hrvatskoj prije 13 godina dali su im prijatelji predloživši im projekt zajedničkog roditeljstva. "Našli smo lezbijski par s kojim smo to i ostvarili. Cilj je bio isti - dijete. Lucija je začeta prirodnim putem i plod je silne želje, ali netradicionalnih odnosa. Danas smo sretni roditelji. Živimo blizu jedni drugih, preuzimamo obveze, Lucija ima sobu i kod nas i kod mama, vikende i odmore dijelimo...", pričaju sretni očevi koji bi rado imali još djece, no u društvu s više razumijevanja za drukčije.

Tražimo životno partnerstvo i pravo na posvajanje djece za sve!

shimmer fallback

Tražimo životno partnerstvo i pravo na posvajanje djece za sve!

shimmer fallback

Tražimo životno partnerstvo i pravo na posvajanje djece za sve!

Svoju su djevojčicu odgajali tako da su joj govorili da djevojka, kako može imati i dečka, tako može imati i djevojku i da će oni sve na isti način prihvatiti. Na pitanje strahuju li od mogućih provokacija u školi, odgovaraju da se sve treba riješiti razgovorom.

shimmer fallback
shimmer fallback

IVANA I KLARA: Naš Petar je u vrtiću govorio da ima dvije mame

Klara i Ivana usvojile su danas 11-godišnjeg Petra. Točnije usvojila ga je Ivana, a Klara mu je postala skrbnicom nakon ulaska u životno partnerstvo. Negativnih iskustava nisu imale.

"Naša je veza javna i svi nas znaju kao par. Ne znam jesmo li jednostavno imale sreće, ali zaista nemamo nikakvih problema. A već smo prošli različite faze. Imao je i onu kad je svima govorio da ima dvije mame, pa smo napomenule tetama u vrtiću da ga ne ispravljaju kad to kaže jer to doista i jest tako", ispričala je Ivana koja je i prvi dan škole učiteljicama objasnila njihovu obiteljsku situaciju.

Istospolna vjenčanja krenula i u Istri: Prve partnerice rekle DA

"Kad je crtao obiteljsko stablo, nacrtao je mene i drugu mamu, djeda i baku s obje strane i nitko u školi nije od toga radio problem. Svi roditelji znaju, na poslu kolege znaju...", priča dodajući kako i Petar ima brojna pitanja, ali da mu ih uspijevaju objasniti.

Play ponuda
Play ponuda