Play ponuda

Obitelji Milda ostalo još 1,154 milijuna kuna, osnivaju zakladu za pomoć drugima

shimmer fallback

Anita i Ivica Milda jutros su na konferenciji za novinare zahvalili Zadru i svima koji su financijski pomogli u liječenju Stephanie.

7.2.2013.
13:26
Play ponuda

"Veliko hvala svima, Zadru i svim malim ljudima koji su pomogli i uključili se da naše dijete ozdravi i ima normalno djetinjstvo, bez bolova te da može normalno spavati i jesti", kazala je Anita Milda i zaplakala, prenosi portal 057info.

Organizacijski tim je medijima dostavio CD-ove na kojima se nalaze liječnički podaci, računi, ali i filmovi o Arnold Chiary malformaciji (ACM). Prema podacima, tijekom akcije je prikupljen iznos nešto manji od 2,85 milijuna kuna, a troškovi liječenja u Americi bili su oko 1,6 milijuna, a Milde očekuju i refundaciju dijela troškova u iznosu od oko 675 tisuća kuna. Ostali troškovi, u koje se ubraja smještaj te putovanje u Ameriku, bili su oko 83 tisuće kuna, a na računu je trenutno iznos od 1,154 milijuna.

Prema najavama u osnivanju je zaklada koja će se zvati "ACM Stephanie", a pomagat će djeci i obiteljima koja su u istim problemima kakve su imale Milde. Na konferenciji su rekli i da oko 400 osoba u Hrvatskoj ima ACM s različitim simptomima, a s nekima su već intenzivno. Tako su nam rekli kako gotovo iste simptome ima jedno dijete iz Zadra te curice iz Zagreba i Zaprešića.

'Znamo kroz što obitelj Šitum prolazi'

Na novinarsko pitanje zašto dio novca nije bio uplaćen malenoj Nori ili Ani Pavić koordinator Danijel Švenda odgovorio je da kada bi išli u širinu da bi taj novac odmah nestao. "U Hrvatskoj ima dosta djece koja boluju od ACM-a i zbog toga što je Stephanie prošla kroz to, želimo pomoći njima", kazao je.

Roditelji Milda kazali su, pak kako su situaciju s Norom Šitum doživjeli vrlo emotivno jer znaju što ona i njezini roditelji prolaze. Kako je i njima bolnica u Chicagu povisila troškove liječenja, objasnili su kako američke bolnice to rade kako bi se ogradile.

Podsjetimo, malenoj Stephanie iz Zadra u Chicagu su prošle godine operirali glavu jer joj je prijetilo urastanje kostiju u mozak. Operacija je trajala sedam sati, prošla je uspješno, a prema liječnicima, ACM sindrom u potpunosti je uklonjen.

Play ponuda
Play ponuda