OBLJETNICA

OBILJEŽENO 120 GODINA NASTAVNOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO: ‘Naš zavod je predvodnik unapređenja zdravstvene kulture’

Nastavni zavod prvi je u Hrvatskoj pokrenuo županijsku mrežu za praćenje kvalitete zraka, a među prvima je počeo s provođenjem skrining programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, dojke i vrata maternice

Svečanom akademijom u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci u utorak je obilježeno 120 godina djelovanja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Tom prigodom je župan Zlatko Komadina uručio ravnatelju Zavoda Vladimiru Mićoviću županijsko priznanje. Komadina je istaknuo izuzetno važnu ulogu te županijske zdravstvene ustanove u  tom dugom vremenskom razdoblju kao i u aktualnoj epidemiji koronavirusa, kao globalnoj prijetnje zdravlju stanovništva.

BILI SU ‘KORONA FREE’ ČAK 253 DANA – DO JUČER; Cijela nacija je ljuta na jednu osobu: ‘Nije prijavio kontakte, bio je posvuda, platit će!’

Primorsko-goranski župan je naglasio da je na području te županije utemeljen javnozdravstveni sustav. “Upravo je naš Zavod s više svojih preventivnih zdravstvenih programa, ali i aktivnostima zaštite okoliša u hrvatskim okvirima predvodnik unapređenja zdravstvene kulture i podizanja svijesti o važnosti brige za zdravlje.  Ponosni smo i na činjenicu da je upravo Zavod pokrenuo Narodni zdravstveni list kao jedinstveni časopis posvećen prevenciji bolesti i promociji zdravlja koji u kontinuitetu izlazi pune 62 godine”, rekao je župan.

Unapređenje zdravlja zajednice

Istaknuo je da je županija u svim programima, projektima i aktivnostima podrška Nastavnom zavodu.

Vladimir Mićović je ocijenio da Nastavni zavod, kao izravni slijednik prve organizirane ustanove javnog zdravstva na tom području, i danas ima ključnu ulogu u neprekinutom djelovanju na unapređenju zdravlja zajednice, prevenciji bolesti i zaštiti okoliša, ali i promišljanju budućnosti preventivne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj.

Naveo je da je Nastavni zavod prvi u Hrvatskoj pokrenuo županijsku mrežu za praćenje kvalitete zraka, a među prvima je počeo s provođenjem skrining programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, dojke i vrata maternice. Zavod ima oko 300 zaposlenih koji rade u 10 zavoda i sedam ispostava. Nakon dugogodišnje suradnje s Medicinskim fakultetom, 2004. godine Zavod je dobio status Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

ODGOVORI NA NAJVAŽNIJA PITANJA: Sve o nuspojavama – kada kreću i koliko traju, kako znati da je baš to u pitanju, kada zvati liječnika…

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr