Play ponuda

OBILJEŽEN PROBOJ USTAŠKOG OBRUČA: / 'Naša je žrtva bila velika, kao i pobjeda. Bez antifašizma Europa ne vrijedi ništa'

Image
Foto: Pixsell

Svečanost je počela polaganjem vijenca poginulim žrtvama

12.5.2019.
18:53
Pixsell
Play ponuda

Sedamdeset i sedma obljetnica proboja ustaškog obruča na Biljegu, u kojemu su spašeni deseci tisuća Srba i partizana, obilježena je u nedjelju kod spomenika Vojina Bakića, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA).

Svečanost je počela na Petrovcu polaganjem vijenaca poginulim žrtvama podno Bakićeva Spomenika ustanku naroda Banije i Korduna, devastiranog i neobnovljenog, a koji, kako je ironično rekao predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, "pokazuje dosadašnji europski karakter Hrvatske, koja se u EU parlamentu bavi Nutelama, a ne europskim vrijednostima". Pupovac se zauzeo da se Bakićev spomenik pretvori u muzej, s konceptom prikazivanja svega značajnog u povijesti Korduna, neovisno o tome je li riječ o povijesti hrvatskog, srpskog ili nekog drugog naroda.

"Ima slojeva povijesti o kojima se u ovoj zemlji ne govori i nema muzejskih postava koji bi svjedočili o tim razdobljima, a ništa ne treba skrivati ni tamna ni svijetla razdoblja, ni slobodarske ni neslobodarske, ni kod Srba ni kod Hrvata", rekao je Pupovac pozdravivši okupljene antifašiste koji su stigli iz istočne Slavonije, Istre, Međimurja i Dalmacije, te goste iz Velike Kladuše u BiH.

Ideja antifašizma

Posebno je pozdravio još uvijek žive sudionike Narodnooslobodilačke borbe. Za njih je rekao da su u herojsko vrijeme s herojskim djelima postali heroji. "Vama, okupljenima oko ideje antifašizma, hvala što ste došli i pokazali da vam je stalo, da pokažemo da ćemo znati reći 'ne' i danas i sutra, svima koji budu htjeli poništavati ideju zbog koje se okupljamo", poručio je Pupovac.

Zahvalio je i načelniku općine Vojnić Nebojši Andriću (HDZ) i ustvrdio da njegove riječi posebno cijeni. Andrić, koji je i ranije na skup dolazio, ali je sada prvi put održao govor, rekao je da današnje mlade generacije žive slobodu kao nešto što je došlo samo od sebe, no za nju je kroz stoljeća proliveno puno krvi.

"Najveću je žrtvu Kordun i cijeli ovaj kraj dao za vrijeme Drugog svjetskog rata, o čemu svjedoče i brojni spomenici i trebamo im se pokloniti i odati priznanje", rekao je Andrić. Najavio je i da će općine Vojnić i Gvozd zajednički osmisliti projekt za financiranje uređenje ovog spomen-područja na Petrovoj gori. Okupljene je pozvao da pomognu na predstojećim euroizborima da Milorad Pupovac uđe u Europski parlament, dodavši kako je uvjeren da je Pupovac čovjek koji će tamo lobirati za općine s kordunskog područja.

Jović: Bez antifašizma Europa ne vrijedi ništa

Dejan Jović, drugi na listi SDSS-a za Europski parlament, s govornice je poslao poruku da se treba sjećati žrtava, ali da se treba sjećati i pobjede nad ustaškim zlom, ostvarene 1945. godine, u Hrvatskoj, Jugoslaviji i cijeloj Europi.

"Naša je žrtva bila velika, ali je i naša pobjeda bila velika, te je na njoj stvorena ideja ujedinjene Europe: Ujedinjena Europa je stvorena zato da nikada više nijedan narod ne ratuje protiv drugoga, da se ne tlače mali narodi, a posebno da ih se ne pokuša uništiti kroz genocidne i druge ideje i prakse", rekao je Jović i naglasio da je Europa nastala kao antiratni projekt, te da bez antifašizma Europa ne vrijedi ništa.

"Europa bez antifašizma bio bi povratak u borbe oko teritorija, stalne ratove i užasne ideologije, nacizma, fašizma, staljinizma i imperijalizma, ta druga je Europa mraka koja je svijet dva puta zapalila, u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Takvu Europu nećemo, hoćemo samo Europu utemeljenu na antifašističkom konsenzusu", rekao je Jović.

Fumić: Naša se vlast klanja poraženima

U ime SABA RH Ivan Fumić je podsjetio da je zbog rasnih zakona ustaškog režima i ubojstava Srba, Židova i Roma narod ustao i započeo Narodnooslobodilačku borbu, te da je pobjeda uslijedila zbog bratstva i jedinstva, nakon čega se gradio socijalizam.

"Onda su nakon 45 godina došli karijeristi, sebičnjaci i kojekakvi idioti i upropastili su nam državu, došle su kojekakve ustaše i bitange izvana i ponovili 1941., zaredalo je rušenje spomenika, a jedan od primjera te apsolutne primitivnosti je i ovaj spomenik na Petrovcu. I što mi danas imamo? Predsjednica države se na Dan oslobođenja Zagreba ide pokloniti ustašama. Zamislite da se Merkelica ide pokloniti SS-ovcima, pa ne bi više ni pet minuta bila na vlasti u Njemačkoj. Naša vlast plače nad poraženima i klanja im se. Mi antifašisti zapravo branimo ugled Hrvatske, a ovi na vlasti je sustavno ruše", rekao je Fumić i pozdravio sa "Smrt fašizmu sloboda narodu" uz pljesak odobravanja okupljenih.

Sudionik proboja, tada maloljetni Mile Knežević, ispričao je kako je nakon višemjesečnog proganjanja, ubijanja i odvođenja u logore smrti žena, djece i starijeg stanovništva kordunaškog kraja, 700 partizanskih boraca u noći s 13. na 14. svibnja 1942. krenulo u akciju proboja obruča nekoliko tisuća pripadnika ustaško-domobranskih snaga. Ustaška se vojska povukla i više se nikada nije usudila obračunati s partizanima na Petrovoj gori, koja je za vrijeme Narodnooslobodilačkog rata bila uporište kordunskih partizana i na čijem se području nalazila partizanska bolnica.

Knežević je ustvrdio da je na Kordunu tijekom Drugog svjetskog rata bilo više od 30.000 žrtava, od čega 6608 djece.

Play ponuda
Play ponuda