POSTIZBORNA AMNEZIJA

OBEĆALI PA ODUSTALI: Vladajući su na ovim obećanjima kupovali glasove, ali na dio njih možemo zaboraviti?

Jedva da je vlada potvrđena, a vadajuća koalicija već zaboravljaju na obećanja u koja su se do prije dva mjeseca kleli.

RTL je istaknuo od kojih su zahtjeva i obećanja odustali HDZ i Most prije nego što se vlada pošteno uselila u Banske dvore.

Most je prije izbora inzistirao da se u prvom tjednu usvoji njihovih sedam jamstava – a ispunjena su tek tri.

PRAVNI STRUČNJAK O ZAHTJEVIMA MOSTA: ‘U toj stranci su neozbiljni, nisu se informirali’

“Mi smo tada imali drugačija očekivanja jer tada nismo imali činjenicu da predsjednik Mosta nije predsjednik Sabora. Mi sad ne gledamo na tempo Mostovih zakona”, kaže predsjednik kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić.

U HDZ-u tvrde – i odgađanje je dio dogovora.

“Radimo u dogovorenoj dinamici – jedan zakon je donesen u hitnoj proceduri, ostali su u redovitoj”, kaže potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković.

PLENKOVIĆ: ‘Za ono što ne bude dobro osobno ću snositi odgovornost, obećajem vam’

Obećali su i da će sami sebi uvesti novčane kazne ako se ne pojave u Saboru na dan glasovanja.

Ipak, najviše se očekuje od novoizabrane Vlade. Ministre HDZ-a i Mosta očekuje težak posao ostvarenja brojnih i velikih obećanja. U predizbornoj kampanji tvrdili su da su ona itekako ostvariva. Danas i nisu više tako sigurni.

Ne sjećam se točno što smo dogovorili…

Najviše se igralo na strah od izumiranja stanovništva. Zato je HDZ – uz 1000 eura po novorođenoj bebi – obećao i punu plaću svih 12 mjeseci porodiljnog dopusta. Sličnu kampanju vodili su i Mostovci, ali njihov lider se ne sjeća što su točno s HDZ-om dogovorili po tom pitanju.

“Nisam čuo da je ijedna od stvari ukinuta, ali ono što smo dogovorili to će se i dogoditi, ne mogu vam u ovom trenutku reći hoće li to biti za mjesec-dva ili tri. Jer nisam pratio što su stručne skupine radile”, poručuje Božo Petrov.

Most je obećavao da će građane zaštititi od ovrhe jedine nekretnine, ali zasad ni toga nema u planovima.

“Što se naših obećanja tiče nisu bile prazne riječi”, tvrdi Petrov.

JEDINA NEKRETNINA IPAK NEĆE BITI ZAŠTIĆENA: Vladajući pronašli način kako pomoći građanima koji ostaju bez krova nad glavom

Smanjenje PDV-a

HDZ-ovci imaju listu od stotinjak mjera među kojima su: smanjenje PDV-a do 23 posto, povećanje plaće izmjenama poreza na dohodak, besplatne udžbenike za sve učenike, besplatno studiranje redovnim studentima, 180 tisuća novih radnih mjesta, povećati sve mirovine za 5 posto i tako dalje.

HDZ-ov Jandroković svjestan velikih očekivanja kaže:

“Preuzete su određene obveze, vjerujem da će sve biti dobro, da će se sve raditi u najavljenoj dinamici u skladu s najavljenim sadržajem”, kaže Jandroković.

Hodogram za ispunjenje obećanja birači nisu dobili, ali prvo koje je trebalo biti na redu je povećanje plaća – već od 1. siječnja nove godine.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr