Play ponuda

O Ljubljanskoj banci odlučivat će se u Baselu

shimmer fallback
14.10.2010.
19:40
Play ponuda

''Hrvatska je izrazila spremnost da se pitanje deviznih štediša Ljubljanske banke riješi u skladu sa 7. člankom priloga C Ugovora o sukcesiji bivše SFRJ iz 2001. godine'', rekao je Borut Pahor. Prema stajalištu Slovenije spomenuti članak definira preuzimanje jamstava za stare devizne depozite građana pod posredovanjem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

Slovenski premijer rekao je da je o tome danas imao ''dug i prijateljski razgovor'' s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor i da je osobno vrlo zadovoljan što je rješenje za pitanje deviznih štediša na načelnoj razini nađeno i to prije 90-dnevnog roka koji su on i premijerka Kosor postavili krajem srpnja na Bohinju, na sastanku na kojemu su odredili da se taj problem rješava na tehničkoj i stručnoj razini, naporima njihovih osobnih izaslanika i predstavnika ministarstava vanjskih poslova.

''Uložen je ogroman trud i riješili smo zadnji veliki problem u našim odnosima koji je bio neriješen 20 godina. Ne kažem da je taj proces sada završen, ali našli smo rješenje'', rekao je Pahor.

Slovenski je premijer novinarima istaknuo da je rješenje pitanja štediša Ljubljanske banke ''vijest dana'' i ''veliko postignuće'', te da će to dodatno učvrstiti povjerenje i prijateljstvo između dviju država.

Riječ o pitanju koje je dugo opterećivalo međusobne odnose i po svojoj težini bilo slično graničnom prijeporu koji je također riješen kompromisom i naporima predsjednika vlada, istaknuo je Pahor.

Na pitanje novinara može li komentirati mogući povratak bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u hrvatsku politiku i kako bi se to odrazilo na međusobne odnose Slovenije i Hrvatske, Pahor je rekao da to ne želi komentirati i da je to hrvatsko unutarnje pitanje.

''Ono što mogu komentirati je moja suradnja s hrvatskom premijerkom Kosor, poznajem je kao predsjednicu vlade koja zna što je u hrvatskom nacionalnom interesu i nastoji shvatiti što je slovenski nacionalni interes, kao što i ja nastojim shvatiti hrvatski interes'', rekao je Pahor.

Slovenski premijer dodao je da je kompromis koji je s hrvatskom premijerkom postigao oko rješenja graničnog prijepora prepoznat kao ''referentan slučaj'' za cijelu regiju i da se to ističe i u međunarodnoj javnosti.

''Drago mi je da nam je uspjelo riješiti dva velika problema koji su opterećivali naše odnose'', rekao je Pahor, dodajući da trajna rješenja ne mogu biti temeljena na situaciji u kojoj će se jedna strana vidjeti pobjednikom nego da to moraju biti kompromisna rješenja koja će biti trajna i izdržati sud više generacija.

Prethodni članci:

arti-201008130095006 arti-201008020523006

Play ponuda
Play ponuda