NAKON POTRESA

NUKLEARKA KRŠKO PREVENTIVNO PRESTALA S RADOM: Zaustavila se zbog potresa, no otporna je i na jače udare

Preventivno zaustavljen rad nuklearke Krško

Snažan potres koji je utorak pogodio Hrvatsku osjetio se širom Slovenije i preventivno je zaustavljen rad nuklearke Krško. Potres jakosti 6.2 stupnja pogodio je u 12 sati i 20 minuta područje oko Petrinje i zatresao ostatak Hrvatske. Osjetio se jako i u glavnom hrvatskom gradu Zagrebu, gdje prema navodima Hrvatskog radija ima ozlijeđenih.

Uz spomenuto, gradonačelnik Petrinje Dumović potvrdio je kako je nakon potresa poginulo jedno dijete. Potres je, inače, najveću štetu napravio u Petrinji i Sisku. Grad Petrinja u posebno je teškoj situaciji. Sve o potresu UŽIVO iz minute u minutu pratiteOVDJE.

Nuklearka Krško građena tako da bude otporna na puno jače potrese

Što se tiče nuklearke Krško u Sloveniji, njezin rad je zaustavljen prema uobičajenom postupku u slučaju jačih prirodnih nesreća, navodi agencija a prenosi RTL.

Elektrana je građena tako da bude otporna na puno jače potrese od onih koji su dosad zabilježeni u Sloveniji ili Hrvatskoj. Njezina konstrukcija izdržala bi udar od 7,9 stupnjeva, koliko je bio jak najrazorniji potres na području današnje Slovenije, onaj iz okolice Idrije 1511. Još jedan snažan potres dogodio se 1917. blizu Krškoga, kod Brežica 1917. i bio je jak 5,7 stupnjeva.

Protupotresna sigurnost Krškoga dodatno pojačana

Protupotresna sigurnost Krškoga dodatno je pojačana nakon nesreće nuklearke u japanskoj Fukušimi 2011., a  u slučaju da potres ugrozi rad nuklearke ona bi se mogla ručno ili automatski isključiti u roku nekoliko sekundi.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr