Nudili brigu o bolesnoj djeci, pa prodali zemlju Todoriću

Koji je točno krimen nepravomoćno osuđenog HNS-ovca Ferenčaka? Saznajte iz tužnog pisma namjere Vision of Hope Nanbudo instituta. Umjesto centra za besplatnu skrb o djeci s posebnim potrebama, izgrađen je, podsjetimo, Konzum, koji je to zemljište kupio za 9,6 milijuna kuna.

“Odlučili smo se za projekt gradnje Centra za dnevnu skrb o višestruko oštećenoj djeci i mladeži, kakav kod nas ne postoji. U tom Centru pružali bismo višestruko oštećenoj djeci besplatne dnevne programe, koji bi uključivali defektološki, fizioterapijski i kineziterapijski tretman, kao i radno okupacijske aktivnosti u radionicama. Za takvu djecu, nažalost, programa u našem gradu i okolici nema, te bi postojanje istog predstavljalo veliko oterećenje za obitelji u kojima se takva djeca i mladež nalaze”, stoji zapisano u pismu namjere Nanbudo instituta koje je 1996. godine uputio Gradu Zagrebu.

Grad nije mogao odoljeti – dodijelili su Nanbudo institutu zemljište, da bi ono u konačnici završilo u rukama našeg najprobitačnijeg trgovca Ivice Todorića, koji ga je kupio. Objavio je to Novi list povodom mogućnosti koja se otvorila novom odredbom Vlade koja omogućuje HNS-ovcu Srećku Ferenčaku da ipak zasjedne u Nadzorni odbor Janafa.

‘Aktivisti’ podijelili zaradu

Naime, Srećko Ferenčak odigrao je u Nanbudo aferi jednu od ključnih uloga, zbog čega je prije dvije godine nepravomoćno osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu. S njim je nepravomoćno krivim proglašen i Petar Turković, još jedan “aktivist” Nanbudo instituta, koji je od 1992. godine, kako piše u pismu, provodio projekte za pomoć hendikepiranim osobama i žrtvama rata.

Dvojac je na ime navodnog povratka duga, uz minimalne troškove, piše Novi list, preuzeo 90 posto spornog zemljišta od Nanbudo instituta, dok je 10 posto dobila humanitarna udruga Mala kuća. Onda su ga prodali Ivici Todoriću za 9,6 milijuna kuna i podijelili zaradu među sobom.

No, jednako je zanimljiv i detalj da je u vrijeme pisanja citiranog pisma namjere Nanbudo institut već imao lokacijsku dozvolu za gradnju, iako zemljište nije posjedovao. Zahtjev za lokacijsku dozvolu predao je FERBOS, privatno poduzeće Srećka Ferenčaka, koji danas obnaša dužnost Glavnog tajnika HNS-a, piše list.

Treninzi, strane donacije, rehabilitacija

Za kraj, citirajmo altruističko pismo namjere još malo, da vidimo što je to Zagreb trebao dobiti umjesto trgovačkog centra.

“Naš Centar za dnevnu skrb invalida služio bi kao ogledni i edukacijski centar posebnog obrazovanja, u kojem bi strani stručnjaci održavali seminare i treninge za stručnjake iz Hrvatske. Kako čitav centar želimo izgraditi sredstvima stranih donatora, a centar će služiti isključivo našim građanima s posebnim potrebama i stručnjacima koji se bave njihovom rehabilitacijom, molimo vas da nam u dodjeli zemljišta i građevinske dozvole iziđete u susret s minimalnim mogućim troškovima.”

Povratak na Net.hr