BEZ DLAKE NA JEZIKU / Mjere čine veću štetu nego korist? Čovjek kojeg svi slušaju nije presretan: 'Ako to Vlada ne učini, Hrvati će masovno otići u Sloveniju i Austriju'

Image
Izvor: Pixell

Analitičar je ukazao na neke stvari za koje smatra da su nelogične

14.3.2023.
14:27
Pixell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ekonomski analitičar Damir Novotny osvrnuo se nove Vladine mjere te je odmah na početku razgovora za N1 televiziju odgovorio na pitanje jesu li one ekonomske ili političke.

"To mjere političke ekonomije, a ne ekonomske politike. U smislu ekonomske politike, Vlada se ne bi trebala miješati, ne vidim zašto bi sad Vlada intervenirala na bilo koji način i stvarala nove neravnoteže. Mi stvarnih podataka o ekonomskoj ugroženosti kućanstava nemamo, to je govorio i ministar financija i premijer. Mi nemamo socijalnu sliku ni podatke o tome tko je ugrožen”, kazao je i nastavio.

Image
PREMIJER SE UŽIVIO /

Plenković jedva dočekao svoj najdraži slajd s megaprezentacije: 'Da se vidi u čijem smo društvu. Zna se i kako smo tamo došli'

Image
PREMIJER SE UŽIVIO /

Plenković jedva dočekao svoj najdraži slajd s megaprezentacije: 'Da se vidi u čijem smo društvu. Zna se i kako smo tamo došli'

“Vladine politike se ne smiju miješati u tržišne odnose nego pomoći onima kojima treba pomoći. Vladi bi bilo bolje da ovo vrijeme iskoristi za strukturne reforme, kao što radi Macron u Francuskoj”, kaže i dodaje kako ne postoje više tako snažne mjere koje bi Vlada mogla uvesti, a da izazove pobunu. Kaže i kako nijedna članica eurozone nije direktno utjecala na cijene.

“Intervencijama ne možete smanjiti inflatorne pritiske, dodavanjem novca kućanstvima možete samo potaknuti”, istaknuo je.

'Nemamo jasnu sliku tko je ugrožen'

“Mjere koje nemaju podlogu u socijalnom aspektu, a priznali su i ministar i premijer da nemamo jasnu sliku tko je ugrožen, a tko nije, mislim da čine veću štetu nego korist”, dodao je i pojasnio kako je samo naša Vlada intervenirala u cijene i da bi se premijer trebao zapitati zašto su cijene u drugim zemljama više.

"Mjere imaju smisla da se išlo na smanjivanje poreza na dohodak, povećanje mirovina… Tada bi se moglo govoriti o strukturnim promjenama, uvođenju nacionalne mirovine, ukidanje poreza na mirovine…", istaknuo je i odgovorio na pitanje što će biti za šest mjeseci ili godinu kad se mjere završe i kad se zemlja suoči sa stvarnim cijenama.

“To je pravo pitanje, ne može vlada beskonačno kontrolirati cijene. Predstavnik opozicije, bivši ministar financija je rekao da će inflacija trajati dvije godine. Rekao bih dva, tri desetljeća. Iluzorno je očekivati da će se inflacija zaustaviti sljedeće godine. Stopa će biti niža, ali se inflacija neće zaustaviti. Ovo razdoblje nulte inflacije koje je trajalo dva, tri desetljeća je iza nas, neće se više ponoviti, toga nikad nije bilo u povijesti”, kazao je.

'Dosad su kućanstva plaćala najnižu cijenu struje'

“Vladi bi bilo pametnije da polako dovodi cijene do tržišne razine, za kućanstva govorim. Dosad su kućanstva plaćala najnižu cijenu struje. Kućanstva se jednostavno moraju naviknuti na više cijene, ako želimo rast blagostanja. Ako zamrzavamo cijene, zamrzavamo blagostanje. To je vrlo, vrlo opasno za budući ekonomski rast. Potrošači su racionalni, ako dižete cijene, manje će trošiti. Ne smijete mjerama Vlade utjecati na tržišne odnose, to nitko ne radi, vladine politike moraju pomagati onim socijalnim grupama koji trebaju pomoć. Ali ne smijete onim grupama koje npr. rentiraju imovinu i tako ostvaraju velike dohotke davati još više”, govori.

"Vlada je mogla predložiti mjere poreznog rasterećenja, ne samo dohotka, nego i rada i kapitala", objašnjava i kaže kako ne postoji razlog da mali poduzetnici plaćaju 10 posto ili više poreza. Uz to je naglasio kako se mora smanjiti poreze na dohodak, ali i PDV, koji Vlada, kaže, nikako ne spominje.

“Nemamo jedinstvenu stopu PDV-a na hranu. Ova pojedinačna smanjivanja stope PDV-a na neke proizvode ne mogu se preliti na cijene, to se nikad nije dogodilo. Ako dižete stopu PDV-a, to se odmah prelijeva na cijene, i to u stopostotnom obliku”, kaže i navodi kako smatra da je nužno rasteretiti plaće, smanjiti porez na dohodak.

Cijene goriva

“Ako to Vlada ne učini, naši će ljudi masovno otići na rad u Sloveniju i Austriju. Cijene goriva? Vlada se voli time baviti, ali za tim nema više nikakve potrebe. Vlade Slovenije i Austrije su smanjile porezno opterećenje, spominjem ove zemlje jer se mi približavamo tom ekonomskom području. Vidim da u tim zemljama cijene goriva padaju jer su cijene nafte u padu već mjesecima. Doći će do stabilizacije što se goriva tiče, ne treba se Vlada previše baviti time. U turističkoj sezoni to nema nikakvog smisla”, kazao je i napomenuo kako je vjerojatno da će Vlada “u sezoni potpuno odustati od kontrole cijena goriva.”

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču