banner

Počinju reforme

NOVOSTI U ZDRAVSTVU: Više na Hitnu nećete moći samo tako, a evo koji su uvjeti

Prva reforma s kojom će krenuti ministar zdravlja Dario Nakić u svom sektoru je Hitna pomoć. Za Dnevnik Nove TV, je kazao kako pacijenti više neće moći, primjerice, zbog kašljucanja ili povišene temperature otići na Hitnu. Takve će slučajeve rješavati njihov ili dežurni liječnik obiteljske medicine u domovima zdravlja.

I dok mnogi pacijenti kažu kako ne znaju za dežurne službe u Domovima zdravlja, liječnici tvrde kako takvi pacijenti stvaraju gužve.

VELIKA PROMJENA U BOLNICAMA: Novi ministar odlučio prekinuti praksu koja je bila ponižavajuća za pacijente

‘Zbog ovakvih koji dolaze bez nekog razloga, tipa ima gripu i sad se on došao pregledati, često puta oni pravi hitni pacijenti možda i čekaju neko malo dulje vrijeme na pregled’, rekla je Žanina Široka, dežurna liječnica Hitnog medicinskog prijema Sveti Duh.

Samo 30 posto su doista hitni slučajevi

Struka tvrdi da ta praksa postoji već 20 godina i kako nije istina da pacijenti za nju ne znaju.

Reforma u kojoj će na Hitnu moći samo hitni pacijenti, prema riječima ministra zdravlja, trebala bi se početi primjenjivati u roku od dva mjeseca.

MINISTAR ZDRAVLJA OBJASNIO ŠTO JE NADSTANDARD: ‘Tko želi bolji kuk, otići će u kliniku u Švicarskoj’

Nakić pojašnjava kako je cilj da ozbiljno bolesni pacijenti mogu na vrijeme doći na pregled, a ne da čekaju po 10 ili 1 sati na hitnim prijemima, a takvih je pacijenata oko 30 posto od ukupnog broja onih koji dođu na hitnu.

 

Povratak na Net.hr