ČETVRTAK IM JE NOVI PETAK / U ovoj hrvatskoj firmi rade četiri dana u tjednu, a plaća im je ista: 'Zaposlenici su odmorniji, kreativniji i produktivniji'

Na Islandu su upravo završili eksperiment s radnim tjednom od četiri dana - i zaključili da su prednosti ogromne

1.9.2021.
14:05
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za njih je četvrtak - novi petak. Jer rade samo 4 dana u tjednu. Time se može pohvaliti 9 zaposlenika marketinške tvrtke Jan De Jonga. Nakon što je izborio uvođenje viza za digitalne nomade, ovaj Nizozemac koji već 15 godina radi u Hrvatskoj - donosi još novosti na hrvatsko tržište, piše RTL.

Takva je praksa sve raširenija u svijetu, a na Islandu su upravo završili eksperiment s radnim tjednom od četiri dana - i zaključili da su prednosti ogromne. Radnici su manje pod stresom, i imaju više vremena za privatni život.

'Smanjujete stres i povećavate produktivnost'

"Bio sam inspiriran onime što su napravili na Islandu, njihovim eksperimentom. Dokazali su da ako radite četiri dana i manje sati, ne deset sati dnevno jer to nije ideja, da smanjujete stres i povećavate produktivnosti. Vijest smo objavili preko video poziva. Svi su bili uzbuđeni i jako sretni", rekao je Jan De Jong, direktor tvrtke.

Sretni jer će dobiti istu plaću kao da su radili pet dana. Jedan slobodan dan više - puno znači.

"Definitivno ću moći obaviti neke privatne obaveze, na primjer otići u banku. S obzirom da mi radimo od 9 do 5 i najčešće te neke stvari koje moraš obaviti jednostavno ne stigneš za vrijeme radnog vremena. Moj prvi slobodni dan je već u petak i već planiram neko druženje s prijateljima", rekao je radnik Alen Čorković.

Recept za sretnije radnike

Rad 4, a odmor 3 dana dobar je recept za sretnije radnike, misle i psiholozi.

"Ljudi će imati više vremena i više mogućnosti za odmor. Bit će odmorniji, naspavaniji i produktivniji. Ako smo odmorniji onda smo i kreativniji i naći ćemo više zanimljivih rješenja i alternativa u određenim poslovima. Ali najvažnije veće je zadovoljstvo i bolja radna atmosfera", izjavila je psihologinja Sandra Župarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali