SLUČAJEM SE BAVI HANFA

ŠOKANTNO OTKRIĆE O AGROKORU: Država pozajmila 47 milijuna kuna Todoriću, a da to nije niti znala?!

Trenutno je u Agrokoru zamrznuto oko 40 milijuna kuna posuđenih od tvrtke Nexus ulaganja. Radi se o trgovačkom društvu kojeg je osnovao jedan od fondova gospodarske suradnje, Nexus fond, a u kojem je i Republika Hrvatska preko HBOR-a jedan od ulagača. Znači to da kredit kojeg je HBOR u prosincu odobrio Agrokorovim tvrtkama nije jedini iz državne banke.

Naime, u Povjereničkom odboru Nexus fonda sjedi i predstavnik HBOR-a. Taj je odbor u srpnju prošle godine u tvrtku Zagreb-Montaža uložio više od 50 milijuna kuna, za potrebu čega je osnovano i Nexus ulaganje.

40 milijuna kuna pozajmice ostalo u Agrokoru

Novac ipak nije završio u Zagreb Montaži već u Agrokoru kao pozajmica. Tamo je u nekoliko mjeseci otišlo 47 milijuna kuna uz kamatu od 6 posto, javlja N1. Vraćeno je samo 7 milijuna kuna od posuđenog iznosa. Osim Republike Hrvatske i HBOR-a jedan od privatnih ulagača u Nexus fond je i Todorićev Konzum.

Prema neslužbenim se informacijama cijelim slučajem bavi i HANFA.

U HBOR-u kažu da nisu znali da novac nije išao u Zagreb Montažu nego u Agrokor, a sve zbog toga što novac nije išao iz Nexus fonda već iz novoosnovanog Nexus ulaganja. Tek godinu dana kasnije, u svibnju ove godine, HBOR je doznao da je u Agrokoru pozajmica od još 40 milijuna kuna.

Zaustavljeno provođenje ovrhe

Nexus ulaganje je u međuvremenu Agrokorova potraživanja prebacila na Zagreb-Montažu, a ta je tvrtka pokrenula ovrhu nad Agrokorom. Njezino je provođenje ipak zaustavljeno dolaskom izvanredne uprave u Todorićevo carstvo.

N1 doznaje da je sredstvo osiguranja naplate bio udio Agrokorove tvrtke Dalmarina u društvu Konsolidator, kojeg je osnovao Nexus fond radi ulaganja u Dalekovod. 20 posto vlasničkog udjela Dalmarina drži Zagreb-Montaža, a ostatak Agrokor.

Kada bi se ovrha provela, Zagreb-Montaža, to jest Nexus ulaganja stekli bi udio u Dalekovodu koji je dvostruko vredniji od pozajmice Agrokoru, no dok je u Agrokoru izvanredna uprava, ovrhe neće biti.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr