STEČAJNE MALVERZACIJE

PRIJAVE PROTIV KORUMPIRANE SUTKINJE STIŽU VEĆ GODINAMA: ‘Kako je moguće da je i dalje u procesima u kojima su blokirani milijuni?’

Tema večerašnje emisije ‘Otvoreno’ na HRT-u bila je “Kako suzbiti korupciju u pravosuđu?”, a slijedom jučerašnjeg uhićenja sutkinje Trgovačkog suda Vesne Malenice.

Najprije se povela rasprava o kvaliteti kadrova u sudstvu. Vezano uz jučerašnje skidanje imuniteta sutkinji Malenici i njezinom uhićenju, Željko Šarić, predsjednik Državnog sudbenog vijeća (DSV) kazao je da je do sada skinut imunitet samo šestoro sudaca. Kazao je i da se suci boduju.

UHIĆENO PETERO OSOBA MEĐU KOJIMA I SUTKINJA TRGOVAČKOG SUDA: USKOK pokrenuo istragu zbog gospodarskog kriminala

“Veliko je nezadovoljstvo i među samim sucima”

“Nemojmo zaboraviti da su u zadnju godinu bila tri slučaja skidanja imuniteta sucima. Čemu onda bodovanje sudaca? Čemu to uopće? Na posljednjem natječaju za Županijski sud u Zagrebu vidjeli smo da su napredovali neki suci i da je neko tko je bio na 20. mjestu na koncu izabran. Kako je moguće da netko tko je 20. na listi bude bolji od onoga tko je prvi”, zapitala se Ana Raić Knežević, novinarka Telegrama i Net.hr-a, gostujući u emisiji i reagirajući na tvrdnje predsjednika DSV-a da se suci boduju.

“Veliko je nezadovoljstvo i među samim sucima što se tiče tog bodovanja. I percepcija javnosti je loša, ali nismo za to krivi mi novinari. Mi samo  pišemo o onome što se događa. Ako neki slučaj traje 20 godina, što smo onda tu mi krivi? Ako neka presuda padne, kao što je pala na arbitraži u Ženevi, onda i hrvatsko pravosuđe bude prikazano gotovo kao nesaposobno i pristrano. Nisu krivi novinari ako nešto ne štima”, kazala je.

“Među sucima domnira solidna osrednjost”

Raić Knežević upitala je kako je moguće da sutkinja Malenica radi na Trgovačkom sudu u Zagrebu, ako protiv nje idu prijave još od 2008. godine.

“Ta žena radi na najvišem trgovačkom sudu u državi gdje su u procesima blokirani milijuni. Ona od 2008. radi, protiv nje idu prijave, a ništa se ne događa. Ako je osam puta u jednom mjesecu istog čovjeka uzimala za stečajnog upravitelja, zar tu onda nije nešto sumnjivo”, zapitala se Raić Knežević.

Govoreći o sumnjivim imenovanjima stečajnih upravitelja, kazala je da sada u računalom sustavu svaki stečajni upravitelj ima svoju stranicu na kojoj se vidi kada je i gdje bio angažiran i što je učinio.

“Sudac bira hoće li se voditi stečajni postupak po stečajnom ili po ovršnom zakonu. U stečajnom postupku je više prostora za malverzacije”, kazala je novinarka Telegrama i Net.hr-a.

TKO JE PERO HRKAĆ? Stečajnom upravitelju uhićena sutkinja namještala je poslove još od 1990.

Ministar Bošnjaković: Spajamo prekršajne i općinske sudove

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, govoreći o mjerama za poboljšanje stanja u sudstvu, najavio je cijeli set zakona koji će biti pušten u javnu raspravu.

“Napravit ćemo reorganizaciju mreže sudova. Spajat ćemo općinske sudove s prekršajnima jer prekršajni imaju mali broj predmeta. Njhovim spajanjem dobit ćemo i kadrovsku infuziju. I Zakon o DSV-u će ići u izmjene, želimo da se kvaliteta sudaca boduje”, kazao je minsitar pravosuđa priznavši da je teško bodovati sudske predmete jer ih ima raznih vrsta, i jednostavnih i složenih. Stoga je najavio izradu nove metodologije bodovanja, a i izmjenu sustava imenovanja sudaca, da se ne događa da kod izbora 20. s liste preskoči prvoga.

Govoreći o općem stanju u sudstvu, predsjednik DSV-a ustvrdio da je ono “onakvo kakvo jedino može biti” te da među sucima dominira solidna osrednjost.

USKOK-ova AKCIJA ZBOG KORUPCIJE NA TRGOVAČKOM SUDU: Doznajemo tko je uhićena sutkinja, pao i stečajni upravitelj

“Od tri grane vlasti, sudstvo je najstabilnija”

Osvrćući se na tvrdnje Ivana Vilibora Sinčića iz Živog zida da je sudstvo najproblematičniji stup vlasti, Šarić mu je uzvratio rekavši da treba vratiti povjerenje u sustav državne vlasti u cjelini.

“Znam da kolega Sinčić neće dobro reagirati na ovo što ću reći, ali od tri grane vlasti u državi najstabilnije funkcionira sudbena vlast. Govori se o ekscesnim slučajevima u sudstvu, ali ako promatramo u cjelini svaki dan sudovi u Hrvatskoj proizvode stotine odluka,a  tu i tamo neka bude problematična. To ne može biti dokaz da stvari stoje tako katastrofalno”, kazao je Šarić.

Sinčić je ostao pri svome rekavši da pravosudni sustav očito ne funkcionira.

“Kada čekate nekoliko desetljeća na presudu, onda to govori sve”, rekao je Sinčić dodavši da nema povjerenja ni u novog predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu.

Ministar Bošnjaković je na koncu rekao kako se nada da će reforme u pravosuđu pripomoći ubrzavanju rješavanja predmeta i približavanju očekvanim standardima.

USKOK REKONSTRUIRAO TIJEK NOVCA: Stečajni upravitelj kojem je sutkinja Malenica namještala poslove stvorio pravu zločinačku organizaciju?

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr