NOVINARI OGORČENI ODNOSOM VLADE: / Brane nam pitanja, uskraćuju odgovori, policija nas rastjeruje s Markovog trga

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ponovo je pozvalo hrvatsku Vladu, posebno nakon današnjeg neprimjerenog događaja ispred njezinog sjedišta u Zagrebu, da se maksimalno otvori prema javnosti.

25.2.2016.
22:24

Naime, novinari su danas bili fizički onemogućeni da prije sjednice Vlade uobičajeno postavljaju pitanja ministrima na ulasku u zgradu na Markovom trgu. Za to je čak bila angažirana i policija.

Ponižavajući odnos

HND smatra da je upravo ovaj današnji događaj pravi trenutak da se konačno na primjeren način uspostavi odnos Vlade i njezinih ministara prema novinarima i medijskim ekipama. Taj je odnos, još od ukidanja redovitih konferencija za novinare prije deset godina, krajnje ponižavajući, te otežava pravovremeno informiranje građana o svim relevantnim pitanjima.

"Podsjećamo da do čekanja pred zgradom Vlade i 'povlačenje ministara za rukave' ne bi nikada ni došlo da su pravila jasno postavljena, odnosno da su ministri svakodnevno dostupni za sva pitanja koja novinare i javnost zanimaju. Komunikacijska strategija Vlade naprosto ne smije biti dodatno zatvaranje prema javnosti, ona je dužna biti otvorena za sve što građane putem njihovih novinarskih poslanika zanima", reagira Saša Leković, predsjednik HND-a i apelira na Vladu da uspostavi komunikaciju s javnošću putem redovitih konferencija za novinare koje neće biti strogo kontrolirane. Od Vlade i njezinih ministara HND traži da ne izbjegavaju odgovore na pitanja koja im ne odgovaraju ili da ih čak zabranjuju, da promptno daju odgovore na pitanja postavljena ministarstvima, te da ministri redovito daju izjave i intervjue kada to od njih javnost traži.

"Od Vlade i svih drugih aktera političkog života zahtjevamo da na sve moguće poznate načine uspostave transparentnu komunikaciju s novinarima i građanima", zaključuje Leković.

Možda će te zanimati

TARAPANA /

Sudac se šokirao kad je vidio zadnji udarac raspojasanog Hrgovića: 'Aaaaa... To je to stari, dosta je, dosta'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali